Sport

Együtt rendezne vb-t Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok

A FIFA elveit figyelembe véve a trió jó eséllyel indul a 2026-os torna házigazdájának szerepéért

Az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közösen pályázik a 2026-os labdarúgó-világbajnokság rendezésére. Mexikóban többen kritikát fogalmaztak meg amiatt, hogy az előzetes tervek szerint a torna nyolcvan mérkőzéséből mindössze tíznek adhatna otthont a közép-amerikai ország.

A három ország sportági szövetségének képviselői hétfőn jelentették be szándékukat. A tervekről az derült ki, hogy a vb nyolcvan meccse közül hatvanra, a negyeddöntőtől kezdve pedig az összesre az Egyesült Államokban kerülne sor, azaz Kanada és Mexikó tíz-tíz találkozónak adna otthont. A 2026-os vb lesz az első, amelyen a jelenlegi 32 helyett már 48 válogatott vesz majd részt.

A trió jó esélyekkel indul, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint a következő két világbajnokság helyszíne miatt 2026-ra Európából és Ázsiából nem várnak pályázatot, vagy legalábbis csak akkor nyerhetnek, ha máshonnan nem érkezik megfelelő pályázat.

A pályázati eljárást várhatóan még ebben az évben megindítja a FIFA, amely a tervek szerint 2020-ban jelöli ki a 2026-os házigazdát. Az észak- és közép-amerikai térségben legutóbb 1994-ben rendeztek vb-t, akkor az Egyesült Államok látta vendégül a futballvilágot. A 2018-as vb-nek Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont.

Mexikói kritikák a kevés meccs miatt

Mexikóban azt nehezményezik, hogy az összesen 80 mérkőzés közül náluk mindössze tízet rendeznének. "Mexikónak csak morzsák jutnak" - írta a Récord című sportlap, s a közösségi médiában is sokan nemtetszésüket fejezték ki. 

Decio De María, a labdarúgó-szövetség elnöke megvédte a terveket, mondván, Mexikó egyedül nem tudna lebonyolítani egy 80 meccses vb-t, a bajnokcsapat edzője azonban más véleményen van.

"Én úgy gondolom, hogy Mexikó és az Egyesült Államok is képes lenne egyedül rendezni - mondta Ricardo Ferretti. - A közös rendezés sok gondot fog okozni - hosszú utazásokat, időeltolódásokat. Rosszabb lesz, mint 2014-ben Brazíliában."

Az együttes kandidálás bejelentése ugyanakkor dicsértet is kapott, mégpedig a Milenio című újság kommentárjában. "A nagy futballközösség összetartja azt, amit Donald Trump szét akar szakítani" - utalt a lap arra, hogy az amerikai elnök falat készül építtetni a mexikói határra.