Sport

Egycsatornás lesz a finanszírozás

Sportpolitika. Megszavazta az Országgyűlés a sporttörvény módosítását

A sporttörvény módosítását 152 igen, két nem és 36 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a képviselők a parlamentben. A finanszírozás egycsatornássá válik: az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB) visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a módosítás egyik fő céljaként az egycsatornás finanszírozási modell megvalósulását, valamint az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítését határozta meg. Kiemelten fontos célja továbbá a hatályba lépő törvénynek, az utánpótlás-nevelés területe, amelynek irányítását a Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Feladatokat Ellátó Helyettes Államtitkárság veszi át a MOB-tól. Budapest 2024-ben olimpiát szeretne rendezni, s az ezzel kapcsolatos feladatok is a szervezeten keresztül valósulnak meg – mondta el az államtitkár.

A sportfinanszírozás egycsatornássá válik, vagyis visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is. A minisztériumhoz kerül továbbá a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár sportösztöndíj-rendszer működtetése. Az új törvény a sportolók egészségének és testi épségének védelmére kötelezővé teszi a sportszövetségek számára etikai és gyermekvédelmi, valamint sportegészségügyi szabályzat megalkotását.

A jogszabályváltozás értelmében a MOB feladata alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.

Átalakították a MOB eddigi tagozati rendszerét is: azok önállóvá válnak, és közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak-, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ) a nem olimpiai sportágak-, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a fogyatékkal élők sportjának-, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ), a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete.

„A változás jelentősen érinti a MOB apparátusát, amelynek létszáma a felére csökkenhet – mondta Szabó Bence a MOB főtitkára. – A módosításról nem kérték ki a véleményünket. A feladatok átadása elkezdődött, reméljük, zavartalan lesz.”