Sport

Derbi a címervita árnyékában

Labdarúgás. Az Újpest szurkolói a bajnoki forduló rangadója előtt jobban haragszanak saját vezetőikre, mint az örök rivális Ferencvárosra

Különleges „lelkiállapotban” várják az újpesti szurkolók a vasárnapi, Ferencváros elleni derbit: ezúttal jobban haragszanak saját klubvezetőikre, mint az ősi rivális klub játékosaira, szurkolóira.

Varga József 20170721
Varga József (balról) és azt észt csapat játékosa, Reginald Alidor küzd a labdáért a felcsúti Pancho Arénában rendezett mérkőzésen (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Noha Roderick Duchatelet egy sajtóbeszélgetésen azt állította, az Újpest FC részéről lezártnak tekinti a címervitát, az 1950 és 1990 közötti szocialista negyven éven át tartó Dózsa-korszak kivételével az egyesület a 19. század vége óta használt emblémájának megváltoztatását, sem a szurkolók többsége, köztük Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, sem az UTE nem nyugszik ebbe bele. A kerület első számú közjogi méltósága és az egyesület is jogi lépéseket fontolgat. A szurkolók további akciókat, aláírásgyűjtéseket szerveznek – bár ezek hatékonysága erősen kérdéses. Ugyanakkor fura a helyzet: a nézőtéri rendbontásokat az MLSZ szankcionálja, s az ezzel kapcsolatos pénzügyi konzekvenciákat az viseli, aki ellen vannak a rendbontók.

Egy Újpest–Fradi találkozó előtt azért mégiscsak a futballnak kellene a fókuszban lennie, ezért rögzítsük: ez lesz a két csapat 220. bajnokija az 1905-ös nyitány óta. Mind a két gárda döntetlennel kezdte a szezont, s emiatt az Újpest lehet kevésbé csalódott. Ugyanakkor a lila-fehérek a tavasszal, miután visszaköltöztek megszokott otthonukba, a Szusza Ferenc Stadionba, csupán egyetlen mérkőzésükön szereztek három pontot. A két mester, Thomas Doll és Nebojsa Vignjevics kilenc bajnokin meccselt eddig egymással, a szerb edző ezek közül csak két mérkőzés után tudott győztesen felállni a padról. Kétségtelen, a vasárnapi mérkőzés előtt a zöld-fehéreknek van több gondjuk, Böde Dániel, Otigba Kenneth, Leandro de Almeida, Hajnal Tamás és Varga Roland kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódik. A többi meccs közül kiemelkedik a Puskás Akadémia és a Videoton felcsúti találkozója, valamint Kispesten az első forduló két legjobbja, a Honvéd és a Diósgyőr egymás ellen játszik.


NB I., 2. forduló. Szombat: Mezőkövesd–Paks 18.00, Bp. Honvéd–Diósgyőr 18.00 (tv: M4), Haladás–Debrecen (Sopron, tv: DunaWorld) 20.30. Vasárnap: Újpest–Ferencváros 18.00 (tv: DunaWorld), Puskás Akadémia–Videoton FC 18.00, Balmazújváros–Vasas 18.00


Mindkét magyar csapat csalódást keltett az Európa Liga selejtezőjében

 Kettős vereséggel esett ki a Ferencváros csütörtök este a dán Midtjylland ellen az Európa Ligából: a hazai 4–2 után 3–1-re kapott ki. A zöld-fehérek gólját Rui Pedro szerezte. Az érthetetlenül nagy biztonsággal a posztját őrző Thomas Doll ferencvárosi pályafutása alatt még egyszer sem tudott csapatával túljutni az Európa Liga vagy a BL második selejtezőkörén. A Videoton biztos favoritként fogadta az idegenbeli 3–0-s győzelem után az észt Nömme Kaljut, s az 1–1-es döntetlen – a továbbjutás ellenére – némileg csalódást keltő eredmény. A fehérváriak ellenfele a következő körben a Girondins Bordeaux lesz, a párharc csütörtökön Franciaországban kezdődik.