Sport

Csernoviczki Éváé a bronz

Cselgáncs. Az első érem az Európa-bajnokságon

Bronzérmet nyert a varsói cselgáncs Európa-bajnokságon a 48 kilogrammos súlycsoportban versenyző Csernoviczki Éva. A londoni olimpián is bronzérmes tatabányai versenyző negyedik mérkőzésén az Eb-harmadik ukrán Marina Csernyakkal csapott össze a bronzcsatában, akit eddigi három meccsükön rendre megvert.

Legutóbb tavaly a riói játékokon találkoztak a 16 között, akkor a magyar klasszis végül hetedik lett. A negyedik összecsapásuk is a harmincéves magyar dzsúdós fölényét hozta, aki egy-egy intés után, 1:22 perccel a vége előtt karfeltolásból eldobta ellenfelét, amire vazaarit kapott. A hátralévő időben a kétszeres Európa-bajnok rutinosan őrizte előnyét, a hajrában még egy intés is belefért, aztán boldogan ugrott edzője-édesapja, Csernoviczki Csaba nyakába.

„Nagyon örülök, hogy sikerült sorozatban tizedszer érmet szereznem Eb-n, nagy teher volt ez a számomra” - utalt egyedülálló teljesítményére a diadal után. „Az elvesztett elődöntő után mérges voltam magamra, nehéz volt ráhangolódni a bronzmeccsre, de sikerült így is megnyerni” – mondta. A tatabányai dzsúdós elmondta: a riói olimpia óta hét-nyolc hónapig nem versenyzett, az Eb előtt csak egy viadalon tudott indulni, és nemrég két hétig beteg is volt. Az elvesztett elődöntőről annyit mondott, hogy önmagát okolja miatta, mert nem tudott annyi erőt mozgósítani, amennyi a sikerhez kellett volna. Csernoviczki pályafutása negyedik, a magyar dzsúdósportnak pedig a 45. Eb-bronzérmét szerezte meg. Az aktív cselgáncsozók közül ő az egyetlen, aki sorozatban tíz kontinensviadalon dobogóra tudott állni.