Csercseszov elégedett, ünnepelnek az orosz lapok

Bukásról ír a szaúdi sajtó, a jövőt építené a sportvezető

Az orosz válogatott eltökéltségével bebizonyította, hogy méltó házigazdája a világbajnokságnak - jelentette ki Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya a TASZSZ hírügynökségnek.

 Az orosz média kiemelten, ünnepi hangulatban foglalkozott pénteken azzal, hogy a hazai csapatnak a vb csütörtöki nyitómérkőzésén váratlanul fölényesen, 5-0-ra sikerült legyőznie a szaúdi válogatottat. 

"Fellélegezhetünk, megvan az első győzelem és egyből megsemmisítő" - írta a Szport-Ekszpressz című lap a "Köszönjük fiúk, csak így tovább!" című írásában.

"Várható győzelem volt és mégis váratlan, ami ettől duplán kellemes. Mit duplán, ötszörösen kellemesebb így győzni. Oroszország válogatottja nagyon nehezen haladt a világbajnokság felé, a csapatot szidták az erélytelen játéka és a rossz eredmények miatt, a játékosok megsértődtek, néha vitatkoztak, de ami a lényeg: dolgoztak. Dolgozott az edzői stáb és az 5-0 a legjobb jutalom. Jól van!" - hangzott az értékelés.

A Szovjetszkij Szportban "Aki ránk labdával támad, labda által vész" sokatmondó címmel jelent meg értékelés. A Kommerszant azt emelte ki, hogy az orosz válogatott, amely korábban okkal keltett maga iránt bizalmatlanságot, "felfedezte magában a futballt", és "mesésen" nyitott a vb-n. A Komszomolszkaja Pravda szerint erre győzelemre nagy szükség volt ahhoz, hogy a csapat "megint higgyen a maga erejében".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Govorit Moszkva rádiónak megpróbálta megmagyarázni, hogy miért nézett minden gól után széttárt kézzel a díszpáholyban Vlagyimir Putyin orosz elnök a szaúdi koronahercegre, Mohamed bin Szalmánra.

"Ezek pusztán indulatok voltak. A győzelemért a sportban nem szokás bocsánatot kérni" - mondta Peszkov. A TASZSZ egyébként idézte Adel Izzatot, a Szaúdi Labdarúgó Szövetség elnökét, aki szerint az arab ország válogatottjának több játékosa - Abdullah al-Majuf kapus, Mohammad al-Szahlavi csatár és Oszama Havszavi védőjátékos - ellen fegyelmi vizsgálat indul a Luzsnyiki Stadionban elszenvedett kudarc miatt.

"Nagyon csalódottak vagyunk a vereség miatt. Az eredmény abszolút nem kielégítő, nem tükrözi a felkészülésünk szintjét" - nyilatkozott Izzat az Al-Jaum asz-Szabia elnevezésű kiadványnak. Izzat szerint a felkészítő program egyik fő eleme éppen az volt, hogy a szaúdiak le tudják győzni az erős csapatokkal szembeni félelmüket.

A szaúdi, al-Vatan című napilap "fájdalmas bukásról" írt, míg az Okaz a "Halovány teljesítmény és súlyos vereség" címet adta tudósításának. Utóbbi leszögezte, még a legnagyobb pesszimisták sem vártak a zöldektől ekkora kudarcot.

A királyság legfelsőbb sportvezetője közvetlenül a meccs után bejelentette, hogy új futballgenerációt akarnak kinevelni, ehhez külföldre küldik az utánpótláskorú játékosokat, hogy profi módon felkészítsék őket.

"Magamra vállalom a teljes felelősséget a koronaherceg és a nép előtt. El kell ismernünk, hogy ez a nemzedék erre képes" - közölte Turki Al al-Sejk, majd áttért arra, hogy a játékosok a szaúdi ligában tapasztalható magas bérek miatt nem gyűjtenek tapasztalatot külföldön.

"Korábban már mondtam, hogy egyetlen szaúdi futballista sem érdemel többet évi egymillió riálnál (72 millió forint). Erre sokan nekem támadtak, de ez a realitás" - tette hozzá.

 A találkozó után az arab szurkolók azzal tréfálkoztak, hogy a mérkőzést a díszpáholyból figyelő Mohammed bin Szalmán koronaherceg már szólt, hogy készítsék elő Rijádban a Ritz Carlton hotelt. Ebben a luxusszállóban tartották fogva tavaly korrupciós vádak miatt a királyi család több tagját. 

A szaúdiak szerdán Uruguayjal játszanak a vb második fordulójában.