Sport

Csányi Sándor a FIFA tanácsába került

Labdarúgás. Helsinkiben huszonhárom év után ismét beválasztottak egy magyart a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség vezérkarába

Nagy sportdiplomáciai sikert ért el a magyar futball: a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor bekerült a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tanácsába. Huszonhárom év után van ismét képviselete labdarúgásunknak a világszövetség döntéshozó testületében.

Csanyi
Csányi Sándor (Fotó: Hegedüs Róbert)

Helsinkiben, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kongresszusán számos egyéb érdekes történés mellett személyi kérdésekről is döntöttek. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja a FIFA legfelsőbb szervezetébe, a tanácsba pályázott. Nyilvánvalóan jó esélyekkel, s ezt nem csak eddigi munkájára alapozva vélhette bárki, hanem mert a szigorú feltételek miatt nem volt túljelentkezés. A küldöttek végül egyhangú szavazással választották meg négyéves időtartamra a magyar elnököt, ciprusi kollégáját, Kosztakisz Kucokumniszt, valamint a montenegrói szövetség első emberét, a korábbi világklasszis futballistát, Dejan Savicevicet. Két évre kapott megbízást a lemondani kényszerült német Wolfgang Niersbach helyén honfitársa, Reinhard Grindel. A korábbi tagokkal együtt szeptemberig heten képviselik Európát a FIFA-ban, az akkori rendkívüli közgyűlés dönt majd arról, ki töltheti be a még üres nyolcadik helyet. A most megválasztott jelölteket a FIFA öt hét múlva, a bahreini kongresszusán iktatja be.

„Mindig is kiemelt hangsúlyt fektettem a nem professzionális labdarúgás, vagyis a Grassroots-programok támogatására, a női és az utánpótlásfutball erősítésére, a futsal népszerűsítésére. Bízom benne, hogy a FIFA-tanácsban betöltött tagság segíteni fog abban, hogy mind szakmailag, mind pénzügyileg még nagyobb támogatást kapjanak ezek a területek. Emellett nemzetközi szinten is képviselni szeretném a magyar labdarúgásban már megvalósított törekvéseinket, amelyek a fiatal játékosok szerepeltetését, előtérbe helyezését célozzák, akár a külföldi játékosok háttérbe szorításával ” – mondta Csányi Sándor a megválasztása után az Mlsz.hu-nak.

A FIFA 1904 óta íródó történetében Csányi Sándor a negyedik magyar, aki ilyen magas pozíciót betölthet. Elődei közül Fischer Mór a világszövetség alelnöke, Barcs Sándor az UEFA megbízott elnöke, a FIFA alelnöke, Szepesi György pedig – aki 1994-ben az Egyesült Államokban köszönt le a tisztségéről – a végrehajtó bizottság tagja volt.

A helsinki kongresszuson meghívottként felszólalt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Aleksander Ceferin, az európai szövetség szlovén elnöke bejelentette, hogy az UEFA az elmúlt évben „kiemelkedően nagy” bevételre tett szert a különböző válogatott tornákból, ezért mind az 55 tagország egymillió eurós (309 millió forint) extra pénzt kap. Fontos változás, hogy az újonnan elfogadott szabályozás szerint mostantól minden sportvezető legfeljebb háromszor négy évig tölthet be hivatalt az UEFA-ban. Mindez a szervezet elnökére, alelnökeire, valamint bizottsági tagjaira – így a végrehajtó bizottságban Csányi Sándorra – is vonatkozik. Mostantól a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntők helyszíneit hivatalos pályázati eljárás keretében jelöli ki az UEFA. Július 1-jétől – a nemzetközi szövetséghez (FIFA) hasonlóan – az európai szövetségben is működik majd egy független etikai
bizottság.