Sport

Csak a Chelsea-nek van több pontja a csoportban a Vidinél

Labdarúgás. Tizennégy év után nyert ismét magyar kupacsapat idegenbeli mérkőzést a főtáblán

Amennyire váratlan, annyira értékes győzelmet aratott a MOL Vidi FC az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulójában a PAOK Szaloniki otthonában. Féltávnál a százszázalékos Chelsea mögött mind a három további csapatnak három pontja van.

A MOL Vidi vitathatatlanul csütörtök este játszott a legjobban a mostani európai kupaidényben. Története során először nyert meg főtáblás mérkőzést, s egyben első magyar csapatként nyert őszi csoportmérkőzésen a Ferencváros 2004-es skóciai sikere óta. Marko Nikolics edző jó taktikát dolgozott ki, melyet játékosai maradéktalanul végrehajtották. A Vidi egy eset kivételével hiba nélkül védekezett – Vinícius rontott egyet a 45. percben, szerencsére Kovácsik védett –, s ezúttal, ellentétben az előző két mérkőzéssel, a helyzetkihasználással sem volt probléma. A 89. percig százszázalékos volt a helyzetkihasználás, akkor Armin Hodzic, hiába vezette egyedül a labdát a kapu felé 30 méteren keresztül Kovács István pazar átadása után, hibázott. De soha nagyobb baj ne érje a magyar futballt… Hiszen a székesfehérváriak 2–0-ra nyertek, az első gólt Loic Nego harcos előkészítése után Huszti Szabolcs, a másodikat Huszti beívelése után fejjel Stopira szerezte. A Vidi a csoportmérkőzések fele után harmadik a négyesében, a kilencpontos Chelsea mögött azonos pontszámmal áll a PAOK-kal és a BATE Boriszovval. Következő találkozója döntő lesz, az újra felcsillanó továbbjutási remények életben tartásához november 8-án nyerni kellene a Groupama Arénában a görögök ellen, s utána nem ártana pontot szerezni a BATE ellen idegenben.

A görög lapok elismerték a Vidi győzelmének jogosságát, s bírálták a PAOK román edzőjét, Razvan Lucescut, aki több kulcsjátékosát is pihentette a Panathinaikosz elleni vasárnapi rangadóra tekintettel. A Kathimerini szerint „a PAOK-nál néhány állandó kezdőjátékost pihentettek ezen az összecsapáson, és a csapat drágán megfizetett ezért”. A tudósító hozzátette: a Vidi játékosai kihasználták a lehetőségeiket, és megérdemelten győztek.

Az Eleftherosz Typosz azt emelte ki, hogy a hazai együttesnek csak képzeletben létezett terve a győzelemre vonatkozóan, mert megvalósítani ebből szinte semmit sem tudtak a játékosok.


Diósgyőrben vendégeskedik a Ferencváros

Ma kezdődik az NB I.-ben a második kör, a bajnokság középső szakasza. A 12. fordulóban a csapatok ugyanabban a párosításban játszanak, mint az első játéknapon, csak az akkori vendégekből most pályaválasztók lesznek. Az MTK júliusban meglepte az Újpestet, ám a mostani találkozó színhelyén, a Hidegkuti Nándor Stadionban rossz a mérlege. A lila-fehérek ellenben a legutóbbi két fordulóban nyertek (tv:  M4, 14.30) A DVSC az utóbbi hetekben hazai pályán nagyon sikeres, ellenben a vendégként vereségeket szenvedő Puskás Akadémiát fogadja. Diósgyőrben óriási várakozás előzi meg a Ferencváros vendégjátékát, függetlenül attól, hogy a hazai csapat nincs jó formában, a legutóbbi négy mérkőzését elveszítette. Ugyanakkor a tavasz elején győzött a Fradi ellen pályaválasztóként (M4, 16.45).
A Haladás az edzőváltás óta még nem szerzett pontot, ezúttal a Bp. Honvéd ellen próbál majd meg javítani. A Paks ősszel még veretlen hazai pályán, ugyanakkor ellenfele, a Mezőkövesd pedig vendégként tett ki magáért: csupán a MOL Viditől kapott ki.  A székesfehérváriak vasárnap lépnek pályára Kisvárdán (M4, 16.45). (BF)