Sport

Cristiano Ronaldóé az Aranylabda

Labdarúgás. A portugál világsztár Japánban, a klubvilágbajnokságon szerepel

A France Football tegnap este kihirdette, amit mindenki legalábbis sejtett az előző hetekben, sőt hónapokban: Cristiano Ronaldo nyerte a 2016-os Aranylabdát.

Cristiano Ronaldo 20161213
Cristiano Ronaldo elégedetten mutat a szurkolók felé. Negyedszer is ő kapta meg a rangos elismerést (Fotó: Reuters - Susana Vera)

A portugál világsztár a pályafutása során már negyedszer nyerte el a sportág legtekintélyesebb egyéni díját, 2008-ban, még a tisztán France Football-korszakban lett először első, majd – amikor már a FIFA-val közösen díjazta a francia hetilap a legjobbakat – 2013-ban és 2014-ben is az élen végzett. A legutóbbi hat alkalommal (és még előtte 2008-ban és 2009-ben) vagy ő nyert és Lionel Messi lett a második, vagy fordítva. Az ötszörös első argentin mögé Ronaldo feljött az örökranglistán a második helyre, immár megelőzve a háromszoros elsőket.

Hiába tett meg mindent a France Football, hogy a bejelentésig legalább kicsit bizonytalanságban tartsa az érdeklődőket a győztes kilétét illetően, a madridi Marca már hétfő délután feltette online kiadására az FF címlapját, amelyen a győztes portugál alakja mellett felbukkan az ugyancsak az első három közé került Antoine Griezmann mondata is: „Két óriás előzött meg.” Ebből mindenki kitalálhatta, hogy a BL- és Európa-bajnoki ezüstérmes francia végzett a harmadik helyen, s kizárásos alapon Messié idén a második hely.

Cristiano Ronaldo korábban kétszer is volt már a Bajnokok Ligája győztese, azokban az esztendőkben is kiérdemelte az aranylabdát. 2016-ban ráadásul a portugálokkal Európa-bajnok is lett (rajta kívül egyébként Pepe is), ez a két siker pedig „mindent vitt”. Ráadásul van még mire büszkének lennie a lassan kifutó esztendőben: sorozatban negyedszer a BL gólkirálya lett, megkapta a londoni World Soccernél is az Év játékosa díjat.