Sport

Cirkuszi karrierre vágyik a bajnok

Légtorna. a budapesti vb szinkronszámában győztes Balaton Csenge Zoé a sportolás mellett a Testnevelési Egyetemen tanul

Nagy sikerrel zárult a Budapesti Fővárosi Nagycirkuszban rendezett légtornász-világbajnokság. A női szinkron számában a Balaton Csenge Zoé–Vonnák Fanni párosunk aranyérmet nyert, s Vonnák egyéniben is aranyérmet vehetett át. A mindössze húszéves, roppant csinos Balaton Csenge Zoéval beszélgettünk.

Csenge Zoé, Vonnák Fanni 20160309
A Balaton Csenge Zoé, Vonnák Fanni kettős itthon nyert vb-t (Fotó: MH)

– Esélyesként indultak?

– Talán nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy igen. Szerettünk volna nagyon jó eredményt elérni, az elvárás magunktól a dobogó volt, és most nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült, mert Budapesten először rendeztek ilyen világbajnokságot. Európából és Dél-Amerikából is jöttek versenyzők, tehát ez mindenképpen emelte a nemzetközi verseny rangját.

– Egy ilyen sportágban, mint a légtorna, a világbajnokságon milyen gyakorlatot kell bemutatni, hogy valaki aranyérmet nyerjen?

– Nagyon nehezet, és ez hatványozottan igaz a szinkronszámra. A zsűri természetesen árgus szemekkel figyelte az összhangot, hogy minden mozdulat egyszerre történjen. Ehhez rengeteget kellett edzeni, gyakorolni, hogy jól, pontosabban tökéletesen összecsiszolódjunk Fannival. Aztán az előadást, a produkciót, az öltözéket és az érzésvilágot is bele kell vinnie a versenyzőnek. Hattagú zsűri pontozott, Berki Krisztián olim­piai bajnok tornász volt a zsűri elnöke, valamint rajta kívül többek között ott ült az asztalnál az ismert artista, Halasi Márk és egy szlovák artistaművésznő is.

– Mióta tornázik a levegőben?

– Három éve a Rippel fivéreknél vagyok az artistaakadémia tagja. Óriási büszkeség, hogy velük olykor adódik lehetőség fellépni, és tanulhatok tőlük.

– Mi a célja?

– Szeretnék minél jobb szerződést kapni egy nemzetközileg is neves, ismert cirkusznál. Ebben segíthet a mostani világbajnokságon elért győzelem is. Sok pihenőre nem lesz lehetőségünk, mert készülünk a szintén Budapesten rendezendő májusi Eb-re, majd az októberi Német Cirkuszfesztiválra. Tisztában vagyok vele, hogy ott alapozhatom meg a jövőmet. Természetesen a civil életre is készülök, a légtorna mellett a Testnevelési Egyetem humánkineziológia szakán vagyok első éves hallgató. Szóval nem unatkozom.