Sport

Böröcz Máté: A közönség majd doppingol

Jövő héten kezdődik a junior műkorcsolya és jégtánc vébé

A jövő héten Debrecenben kezdődő junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságra több hónapon át folyt viaskodás végén Böröcz Máté harcolta ki magának a jogot, hogy a Főnix csarnok jegére léphessen.

 Böröcz Máté  nagyot szeretne „dobbantani” a debreceni junior világbajnokságon ebben pedig kiváló segítőt talált. Edzője, Akopian Gayane mellett immár Forgó Kristóffal, a 2014-es budapesti Európa-bajnokság magyar indulójával is együtt dolgozik, aki idei koreográfiáit is készítette.

Óvodás koromban jártunk a káposztásmegyeri Jégpalotába korcsolyázni, akkor figyelt fel rám az edzőm: látni vélte bennem a tehetséget, és megfelelő életkorban is voltam" – mesélte arról, hogyan is csöppent a jeges előadó művészet forgatagába, ahonnan aztán már nem volt menekvés a számára. Igaz, nem is akart menekülni többet, megszerette ezt a világot. 

Az első igazán nagy élményem az volt, amikor olyan hét-nyolc éves koromban megnyertem a korosztályos országos bajnokságot. Jó, rendben, csak hárman voltunk akkor, de még így is… akkor éreztem úgy, hogy ez szuper!” – mesélte a 17 éves gimnazista.  

Böröcz Máté példaképe,  világ- és négyszeres Európa-bajnok spanyol Javier Fernandez, a tengeren túli műkorcsolyázók egyetlen európai kihívója.  Mivel a fiatal magyar a technikai elemek szerelmese, a kétszeres olimpiai bajnok szupersztár, de a szocsi téli olimpia után már visszavonult Jevgenyij Plushenkót is igen tiszteli.

„Az ugrások mennek a legjobban, a flip a kedvencem, a tripla axelt is gyakoroljuk, a négyfordulatosokkal is próbálkozom. Nyáron rágyúrunk, hátha már menni fog. Az ugrás, az olyan nem mindennapi dolog. Nem lent a jégen, hanem fent a levegőben” – lelkendezett.

Egyik legszebb emlék számára az, amikor a 2014. évi Európa-bajnokságon, Budapesten a megnyitón és a gálán is felléphetett, telt ház és hazai közönség előtt. Ez inspirálja a legjobban a debreceni megmérettetés előtt. „Az előadásmód… Azt mindenképp jobban kell csinálni, az most meglesz! A közönség majd doppingol!” – fogadkozott.


Reméljük, hogy ezúttal nem lesz így, és Böröcz Máté megmutatja majd hazai közönség előtt: bizony, most már előadni is tud, és eléri azt, amit szeretne, hogy minél közelebb kerülhessen a döntőbe jutáshoz, s így kűrjét is bemutathassa Debrecenben.