Sport

Boldog szegény és gazdag győztesek

Sportgazdaság. A világbajnok jutalma lehet egy plüssmackó, de esetenként másfél milliárd forint is a különböző sportágakban

Hatalmas különbségek vannak a sportágak versenyeinek pénzdíjai között. Míg például a kajak-kenu világbajnokai az érem mellé egy virágcsokrot vagy egy plüssmackót kapnak, addig a teniszező Andy Murray a hét végén 2,391 millió dollárt kasszírozott a világbajnokság megnyeréséért, a világelsőségért pedig hárommilliót.

Andy Murray 20161123
Andy Murray több mint ötvenötmillió dollárt keresett eddigi pályafutása során a versenyeken (Fotó:  Reuters /Tony O’brien)

Nehezen értelmezhető, hogy egy földi halandó miként kereshet sportolással másfél milliárd forintot, amely egy magyar falu lakosságának teljes évi jövedelme lehet. De még a profi sportolók is nehezen fogadják el, hogy míg atlétikában egy világcsúccsal megnyert világbajnokság jutalma 160 ezer dollár, az úszásban 20 ezret kap a vb-győztes, addig teniszben az US Open győztesének a jutalma több mint hárommillió dollár.

15 20161123
„Valóban hatalmas a különbség van a díjak között – magyarázta Dénes Ferenc sportközgazdász. – De ez nem adomány, hanem a világversenyek, tornák rendezői a bevétel egy részét osztják szét a sportolóknak. Ahol nagy a haszon, ott nagy a pénzdíj is, amelyik sportágban ráfizetéses a rendezés, abban természetesen nincs jutalom. A profitot döntően befolyásolja, hogy hányan néznek meg a tévén egy sporteseményt. Az NBA-ben azért kereshetnek milliókat a játékosok, mert a kosárlabda-mérkőzéseket sok millióan nézik az egész világon, ezért a vállatoknak megéri milliókat fizetni a reklámokért.” Dénes Ferenc szerint minél népszerűbb egy sportág, annál nehezebb a sportolónak a nemzetközi élvonalba eljutnia, mert hatalmas a konkurencia. Ha egy szülő azt hallja, hogy egy teniszező, golfozó, labdarúgó dollármil­liókat kereshet, akkor nem vívni vagy öttusázni küldi a gyerekét.

Mivel a hagyományosan sikeres magyar sportágak - birkózás, kajak-kenu, vívás, öttusa, úszás - nem tartoznak a jól jövedelmezők közé, például az állam az olimpiai érmeseket nemzetközi összehasonlításban is kiemelten jutalmazza. „A jutalom nem jár, csak adható - magyarázta Dénes Ferenc. - Míg Angliában az olim­piai érmes nem kap egy fontot sem az államtól, nálunk a riói aranyérmesek harmincötmillió forintot vehettek át. Ami ötszöröse az amerikai jutalomnak, mert az Egyesült Államokban a győztesek huszonötezer dollárt kaptak, ami körülbelül hétmillió forintnak felel meg.”

Az egyre több televíziós sportcsatorna is jelzi, hogy az élsport szerepe jelentősen megváltozott, a szórakoztatóipar legnépszerűbb, legtöbb tévénézőt vonzó ágazata lett. A sportágak értékét nem a teljesítmény vagy az egészségmegőrző hatása határozza meg, hanem az, hogy hányan kíváncsiak a versenyeire, mérkőzéseire. Ezért jelentős az eltérés a sportágak pénzdíjai között. A sportvilágot már régóta az üzlet hajtja és Mammon irányítja!