Sport

Bocsánatkérést vár az FTC a 444-től Liu Shaolin Sándor megsértése miatt

A liberális lap főszerkesztője az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó származásán gúnyolódott

Bocsánatkérésre szólította fel a Ferencvárosi Torna Club a 444.hu főszerkesztőjét, aki kínai vendégmunkásnak nevezte a zöld-fehér egyesület magyar válogatott gyorskorcsolyázóját, Liu Shaolin Sándort.

„Lökött a kínai vendégmunkás” - ezzel a megjegyzéssel osztotta meg a portál főszerkesztője a 444.hu Facebook-oldalán az arról szóló cikküket, hogy Liu Shaolin Sándort kizárták szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság 1500 méteres versenyéből szombaton.

A liberális lap olvasói közül rengetegen kommentben fejezték ki felháborodásukat, az olvasói reakciók hatására az ügyeletes szerkesztő átírta a cikkhez fűzött kommentárt, így később már csak annyi volt olvasható, hogy „Lökött”.

Az M1 meg is kérdezte az oldal főszerkesztőjét, hogy miért a „kínai vendégmunkás” megnevezéssel illették az olimpiai bajnok sportolót. A közszolgálati televízió levelére Uj Péter így válaszolt: „A Facebook bejegyzést ő írta, de mindössze ironizált, amikor Liu Shaolin Sándort kínai vendégmunkásnak nevezte. Szerinte a kifejezés abszurd, de semmiképpen sem sértő.” Bocsánatkérésről nincs szó, úgy fogalmazott, „a bejegyzést a vasárnapi ügyeletes szerkesztő változtatta meg a cikkhez érkező hozzászólások miatt, akiket ő trolloknak, vagyis internetes provokátoroknak tekint.”

Kedden Liu Shaolin Sándor klubja, az FTC is közleményt adott ki az ügyben, írásukban bocsánatkérést követelnek a 444-től és annak főszerkesztőjétől:

"A Ferencvárosi Torna Club megdöbbenéssel fogadta és visszautasítja a 444.hu nevű internetes oldal közösségi médiafelületén megjelent hétvégi posztot, amelyben „kínai vendégmunkásnak” titulálta a platform főszerkesztője a magyar sport első téli olimpiai bajnokainak egyikét, Liu Shaolin Sándort.

Az FTC sportolója magyar édesanyától, Magyarországon született, itt nőtt fel, ezt az országot tekinti hazájának. Erről többször, több helyen is egyértelműen nyilatkozott. Az internetes újság és annak főszerkesztőjének kirekesztő magatartását, gúnyolódását visszautasítjuk és elvárjuk, hogy az oldal és a poszt szerzője kérjen egyértelmű bocsánatot az olimpiai bajnoktól."

A közleményben azt is megjegyzik, hogy a Ferencvárosi Torna Club elfogadhatatlannak tart bármilyen magyarázatot az ilyenfajta kirekesztésre. Az FTC álláspontja ilyen kérdésekben hosszú évek óta egyértelmű: semmilyen kirekesztő magatartást nem tartunk elfogadhatónak – teszik hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom