Sport

Benedek Tibor bízik a fiatalokban

Vízilabda. A szakember szerint sem mi vagyunk az Európa-bajnokság esélyesei

A gyengén sikerült, egy győzelemmel és két vereséggel zárult győri Volvo Kupa után a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Benedek Tibor a lapunknak adott interjúban azt mondta: készen áll a csapat a vasárnap kezdődő belgrádi Európa-bajnokságra. Elismerte, nem mi vagyunk a torna esélyesei, ám nagyot hibáznak azok, akik lebecsülnek bennünket.

Benedek Tibor 20160109
Benedek Tibor is tudja, sokat kell még fejlődnie ennek a csapatnak (Fotó: Varga Imre)

– Mit gondol, gyenge főpróba után sikeres lehet az előadás?

– Volt már ilyen, de megesett az is, hogy sikertelen. Belgrádban, a mutatott játék láttán okosabb leszek.

– Akkor maradjunk még egy picit a Volvo Kupánál. Csalódott abban, amit látott?

– Az olasz meccs valóban nem sikerült, de utána már láttam biztató jeleket. A spanyolok elleni találkozón taktikailag omlottunk össze, és végeredményben a második negyedre eldőlt a mérkőzés. Teljesen nyilvánvaló, hogy sokat kell még fejlődnünk.

– Ha ma kellene döntenie a keret kialakításáról, ugyanezeket a játékosokat hívná meg?

– Igen. Azt hiszem, most is ezekre a fiúkra szavaznék. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalok, akiket fokozatosan építettem a csapatba, be fognak érni, és ők a jövő emberei.

– Alig több mint fél év múlva Rióban kezdődik az olimpia. Nem túl későn nyúlt a fiatalokhoz?

– Nem, mert amióta én vagyok a kapitány, mindig több fiatal volt a csapatban. Én próbáltam ki a tizenkilenc éves Bedő Krisztiánt, Bátori Bencét, és nem csalódtam bennük. Nagyon tehetségesek, s azért dolgoznak, hogy továbbvigyék a magyar vízilabda hírnevét.

– Az Eb vasárnap kezdődik, de a válogatottunk csak hétfőn játssza első mérkőzését. Miben kell addig feltétlenül javulnunk?

– Abban mindenképpen, hogy ne legyen irreálisan sok kiállításunk. Ugye a görögök ellen kezdjük az Eb-t, és ott nem fér bele, hogy tizenhatszor, tizenhétszer emberhátrányban kelljen játszanunk, mert akkor ki fogunk kapni. Ráadásul az emberelőnyös helyzetek kihasználása sem tökéletes még. Tehát e két probléma megoldására helyezzük a hangsúlyt a hátralévő napokban.

– Milyen eredményre számít­hatunk?

– Hát, nem mi vagyunk a torna esélyesei, de nagyot hibáznak azok, akik lebecsülnek bennünket. Persze vannak elvárásaim, pontos helyezést azonban nem szeretnék mondani. A legfontosabb csoportmeccsünk a görögök elleni lesz, mert egyben fokmérő is, megtudhatjuk, hol tartunk. Aztán a negyeddöntőben szeretnénk legyőzni a szerb vagy a horvát válogatottat, ami persze cseppet sem lesz egyszerű. Úgy tervezem, hogy ezekre a mérkőzésekre már csúcsformában leszünk.


A magyar válogatott Eb-kerete: Nagy Viktor, Bisztricsányi Dávid – kapusok. Gór Nagy Miklós, Decker Ádám, Bátori Bence, Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Manhercz Krisztián – mezőnyjátékosok.


Női csapatunk Hollandia ellen kezd

A női válogatott a vb-ezüstérmes hollandokkal játssza első mérkőzést vasárnap (15.15 óra, tv: M4), majd kedden a vb-hatodik görögök következnek, aztán 18-án Oroszországgal küzd meg a Bíró Attila által irányított csapat. Ha megnyeri csoportját, január 20-án a másik hatos negyedikjével találkozik az egyenes kieséses szakaszban, míg másodikként a B csoport harmadikjával csapna össze a négy közé jutásért. A győztes egyből kijut a riói olimpiára, a 2–5. helyezett selejtezőn vesz részt. (MH)