Sport

Bejutott a döntőbe a 4x100-as vegyes gyorsváltó

Bohus Richárd elődöntős 50 méter háton, Balog Gábor nem jutott tovább - Molnár Flóra 28. lett 50 méter gyorson - Sztankovics Anna 27. helyen végzett 50 mellen

A negyedik idővel került a fináléba a 4x100 méteres vegyes gyorsváltó, amelynek első tagja, Kozma Dominik új országos csúcsot úszott szombaton a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Bohus Richárd a kilencedik idővel bejutott az elődöntőbe, Balog Gábor pedig a 27. helyen zárt 50 méter háton. Baloghoz hasonlóan lemaradt a fináléról az 50 méter gyorson induló Molnár Flóra, aki 28. lett, illetve Sztankovics Anna, aki az 50 méteres mellúszás mezőnyében a 27. helyet szerezte meg. Ugyancsak az előfutam volt a végállomás az 1500 méteres gyorsúszók közt szereplő Rasovszky Kristófnak és Kalmár Ákosnak: előbbi a 24., utóbbi pedig a 26. pozicóiban csapott célba.

4x100 vegyes gyorsváltó
ozma Dominik rajtol a 4x100 méteres vegyes gyorsváltó előfutamában. Mögötte Jakabos Zsuzsanna (b2), Németh Nándor és Verrasztó Evelyn (j). Fotó: MTI/Illyés Tibor
Kozma, még a múlt vasárnap, a nyitónapon, előbb az előfutamban, majd a döntőben is megjavította az országos rekordot a végül bronzérmes 4x100 méteres férfi gyorsváltó nyitóembereként, most újabb egy századot faragott az időből, amely immáron 48.25 másodperc.

"Nagyon jól éreztem magam, kényelmesen megúsztam ezt az időt, bízom benne, hogy este akár negyvennyolc másodperc alá is be tudok menni" - nyilatkozta Kozma.

A Németh Nándorral, Jakabos Zsuzsannával és Verrasztó Evelinnel kiegészült váltó végül 3:25.45 perces idővel ért célba. A döntő az esti program zárószáma lesz.

Bohus bejutott, Balog lemaradt az elődöntőről 50 háton

A két magyar azonos előfutamban kapott helyet, Bohus kiváló, 24.93 másodperces idővel csapott célba, ez mindössze 11 századdal marad el a tavalyi londoni Európa-bajnokság úszott országos csúcsától (24.82).

"Még soha nem úsztam ilyen jól reggel, kicsit meg is lepődtem. Nem éreztem annyira a fogást, túl lazák a vállaim és ezáltal jobban benyúlok a fejem fölé, mint kellene. Amerikában ezen is dolgoztunk rengeteget, de most nem annyira ment. A középdöntőben szeretnék még jobb lenni" - mondta Bohus.

Balog 25.56-tal több mint négy tizeddel rosszabbat úszott egyéni legjobbjától (25.12).

Molnár Flóra 28. lett 50 gyorson

Molnár Flóra a 28. helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe 50 méter gyorson.

A 19 éves nagykanizsai versenyező - aki ősztől az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait - 25.61 másodperccel futamában csak a nyolcadik lett, egyéni csúcsától (24.95) jócskán elmaradt.

"Nem úgy sikerült, ahogy elképzeltem, nagyon korán volt nekem, de a többieknek is. Azt gondolom sok van még bennem és ki is fog majd jönni. Időben fejlődni kell, hogyha délelőtt lassabban úszom, akkor is bekerüljek" - nyilatkozta Molnár Flóra.

Sztankovics Anna 27. 50 méter mellen

Sztankovics Anna a 27. helyen zárt 50 méter mellen. A 21 éves magyar versenyző 31.94-es ideje messze van egyéni legjobbjától (31.30), ezzel pedig futamában csak a kilencedik lett.

"Sokkal jobban élveztem a mait, mint a száz métert. Bizakodó vagyok a holnapi vegyesváltót illetően. Amennyiben egy hasonló idővel sikerül kezdenem az első ötvenet, akkor a második felén is jobban fog menni szerintem. Innentől kezdve arra készülök, hiszen négyen fogunk egymásért is úszni" - nyilatkozta Sztankovics.

Rasovszky 24., Kalmár 26. 1500 gyorson

Rasovszky Kristóf és Kalmár Ákos sem jutott döntőbe 1500 méter gyorson: előbbi 24., utóbbi 26. helyen zárt.

Mindketten a második előfutamban kapott helyet, a honfitársak gyakorlatilag végig együtt úsztak, a végén egy kis hajrá is belefért részükről egymás ellen: a nyíltvízi küzdelmek során 5 kilométeren hetedik, 10 kilométeren pedig ötödik Rasovszky 15:23.87 perces idejével ötödikként, Kalmár pedig 15:23.96-tal hetedikként csapott célba.

"Nagyon jó a hangulat itt a Duna Arénában, a nyílt víz után beugrani ebbe a medencébe nagy élmény volt. Érzésre már annyira nem esett jól az elmúlt hetek után, 400-ig volt talán kellemesebb, utána már éreztem, hogy nehéz lesz. Próbáltam kiadni magamból mindent, úgy érzem ez volt most a maximum" - nyilatkozta Rasovszky.

Kalmár Ákos elmondta, kicsit jobb időre számított, azonban így sem elégedetlen: "Volt egy kis egészséges versengés köztünk, szinte végig együtt úsztunk, a végét kicsit jobban bírta, mint én. A sapkám 1100 méternél leesett, többször megtörtént már, de nem éreztem azt, hogy ez komolyabban hátráltatott volna, majd megnézzük a részidőket. Remélem, az ifi vb-n még jobban fog menni."