Sport

Az érdi tini, aki berobbant a nemzetközi élmezőnybe

Úszás. Egerszegi Krisztina testvére, Egerszegi Klára szerettette meg Milák Kristóffal az úszást, s kiváló szakemberek segítségével lett ezüstérmes a budapesti világbajnokságon

A budapesti vizes-világbajnokság legkellemesebb meglepetését a magyar csapatból a tizenhét éves Milák Kristóf szerezte, aki újoncként ezüstérmes lett a 100 m pillangó döntőjében. Az érdi úszó Győrben készül az ifjúsági világbajnokságra.

Milák 20170812
Milák a célban, nehezen hiszi az ezüstöt (Fotó: Hegedüs Róbert)

Nem sok pihenőt kapott sikeres vb-szereplése után Milák Kristóf, aki edzőjével, Selmeci Attilával Győrben készül az augusztus 23-án kezdődő indianapolisi ifjúsági világbajnokságra. Az érdi úszó a felnőtt-vb után meg is betegedett. „Szerencsére már jobban vagyok – válaszolta érdeklődésünkre Milák Kristóf. – Kisebb megfázással bajlódtam, de most már teljes erőbedobással tudok készülni az idei harmadik nagy vizsgámra, az ifi-vb-re.”

Eredetileg úgy volt, hogy az Érdi Úszó Sport Kft. versenyzője ebben az idényben az ifjúsági Európa-bajnokságon és az ifi-vb-n rajtol. Aztán a debreceni országos bajnokságon a világbajnok Cseh Lászlót legyőzve világbajnoki A szintet úszott 100 m pillangón. „Nagyon megörültem, amikor a bajnokságon Sós Csaba szövetségi kapitány közölte, hogy indulhatok a felnőtt-vb-n is. Edzőm úgy gondolta, hogy sok lesz három világversenyen szerepelnem, ezért a felnőttek között nem akart indítani. Engem viszont vonzott, hogy pályafutásom első felnőttvilágversenyén hazai közönség előtt szerepelhetek a meseszép Duna Arénában. Nem bántam meg, hogy vállaltam a pluszversenyt, csodálatos élmény volt a budapesti világbajnokság.”

Milák Kristóf sikere is bizonyítja, milyen fontos, hogy vidéken is legyenek tanuszodák és felkészült szakemberek, akik nem hagyják a tehetséget elkallódni. A Tárnokon lakó Kristóf hatéves korában Egerszegi Krisztina érdi úszóiskolájában tanult meg úszni, ahol első mestere az ötszörös olimpiai bajnok testvére, Egerszegi Klára volt. „Hatéves voltam, amikor anyukám elhatározta, hogy meg kell tanulnom úszni – mesélt a kezdetről. – Erre Érden volt lehetőség, így ott tanultam. Klári néni megszerettette velem az úszást, s azt javasolták, hogy érdemes lenne folytatnom. Nem ellenkeztem.”

A tárnoki tehetségnek szerencséje volt, mert az érdi szakosztályban Plagányi Zsolt lett a mestere, majd négy éve azzal a Selmeci Attilával készül, aki sorra nevelte ki a tehetségeket a Bp. Spartacusnál. „Nagyon motivált, hogy már az előfutamban, majd az elődöntőben is megjavítottam a junior-világcsúcsot. A döntőben aztán mindent beleadtam. A végén el sem akartam hinni, hogy az olimpiai bajnok Joseph Schoolingot is megelőzve második lettem.”

Egy csapásra híres és népszerű lett, s ez még szokatlan az érdi gimnazista számára. Jólesik neki a sok gratuláció, azonban nem titkolja, hogy a médiaérdeklődés már zavarja világbajnoki felkészülését.

„Nem fogok unatkozni Indianapolisban, mert ötven, száz és kétszáz pillangó mellett négy váltóban is rajtkőre állok. A legjobban a kétszázat kedvelem, mert ott lehet taktikázni, pedig a rövidebb távú versenyek könnyebbek. Ez az idényem eddig remekül sikerült, remélem, a befejezés is jó lesz. Utána aztán jöhet a nyaralás! No meg a suli. Nagyon jólesett, hogy a diáktársaim is ott voltak, és az igazgatóm is kijött szurkolni a világbajnokságra. ”