Sport

Az elité lett Európa rangos sorozata

Bajnokok Ligája. Mindössze hat ország képviselteti magát a labdarúgó királykategória tavaszi folytatásában, de sztárparádé lesz

Lezárult a csoportkör a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Meglepetések nélkül, hiszen – talán egyetlen kivétellel – az esélyesek jutottak tovább mind a nyolc csoportból. A szűk elit tornája lett ismét a futball királykategóriája.

Benzema 20161209
 Benzema (fehérben) gyakran veszélyeztette a dortmundi kaput. Nem rajta múlt a csoportelsőség (Fotó: Reuters - Juan Medina)

Egyszerű feladat kasszát csinálni a Bajnokok Ligája csoportmérkőzései­nek zárultával. A főtábláról mind a négy spanyol továbbjutott, a németek közül csupán a Mönchengladbach búcsúzott, hárman még versenyben vannak, s hasonló a helyzet az angoloknál is: a Tottenham, meglepetésre, kiesett, de három együttes várja a tavaszt. Mind a két olasz, valamint a háromból két portugál és a háromból két francia is áll még.

Amikor az UEFA az idény előtt nyilvánosságra hozta, hogy a jövőben átalakítja a főtábla rendszerét, s még nagyobb képviseletet ad ott a legjobbaknak, a mi régiónkban (is) nagy volt a felháborodás. A kritizálók úgy érezték, oda a kisebb országok esélye, sőt, a Bajnokok Ligája még messzebbre kerül az eredeti Bajnokcsapatok Európa-kupájától. Utóbbira a válasz: igen, tényleg. De ezt diktálja a piac, s ezt erősítik meg az erőviszo­nyok. Talán az utóbbi években egyszer sem volt a csoportbeli eredményesség ilyen tiszta mutatója a gazdasági sikerességnek, egyszerűbben szólva a gazdagságnak, hiszen 2016 őszén a legjobb anyagi helyzetben lévő csapatok léptek tovább a csoportjukból.

Most, a hétfői sorsolás előtt még lehet (talán) kívánságellenfelekre bukkanni – a csoportjában a szerdai döntetlen miatt csak második Real Madrid bizonyára nem lenne szomorú, ha a csoportelsők közül az AS Monacót vagy a Leicester Cityt kapná –, de onnantól kezdve már éles lesz minden mérkőzés. Maradva a Realnál: így az említett kettőn kívül csak a Juventust, az Arsenalt vagy a Napolit kaphatja, s ha megnyerte volna a csoportját, a névsor így festene: Bayern München, Bayer Leverkusen, Manchester City, PSG, Benfica, FC Porto. Ez sem kedvezőbb. S ha mégis az előbbi, akkor lehet, hogy nem is volt olyan véletlen az utolsó percekben bekapott gól?

Néhány feljegyzésre érdemes rekordot azért hozott a nap. A Real a 34. mérkőzésén maradt veretlen, ez klubrekord-beállítás. Karim Benzema már több gólt szerzett az európai porondon, mint a legendás Alfredo Di Stéfano. Az immár az FC Portóban védő Iker Casillas a pályafutása során tizenhetedszer jutott el a BL nyolcaddöntőjébe, s 97 győztes mérkőzésen védett eddig. A Borussia Dortmund 21 gólt szerzett a csoportmérkőzéseken, s ezzel megdöntötte a Barcelona egynapos csúcsát. A Legia ezúttal nem kapott gólt, de így is (a 2014 őszi BATE Boriszov-rekordot beállítva) csúcsmennyiségű kapott góllal zárt.


Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló

E csoport: Bayer Leverkusen–AS Monaco 3-0, Tottenham Hotspur–CSZKA Moszkva 3-1.
A csoport végeredménye: AS Monaco 11 pont, 2. Bayer Leverkusen 10, 3. Tottenham Hotspur 7, 4. CSZKA Moszkva 3.

F csoport: Real Madrid–Borussia Dortmund 2-2, Legia–Sporting CP 1-0.
A csoport végeredménye: Borussia Dortmund 14 pont, 2. Real Madrid 12, 3. Legia 4, 4. Sporting 3.

G csoport: FC Bruges–FC Köbenhavn 0-2, FC Porto–Leicester City 5-0.
A csoport végeredménye: Leicester City 13 pont, 2. FC Porto 11, 3. FC Köbenhavn 9, 4. FC Bruges 0.

H csoport: Olympique Lyon–Sevilla 0-0, Juventus–Dinamo Zagreb 2-0.
A csoport végeredménye: Juventus 14 pont, 2. Sevilla 11, 3. Olympique Lyon 8, 4. Dinamo Zagreb 0.

A nyolcaddöntős csapatok: Real Madrid (címvédő, spanyol, 2.), FC Barcelona (spanyol, 1. ), Atlético Madrid (spanyol, 1.), Sevilla (spanyol, 2.), Manchester City (angol, 2.), Arsenal (angol, 1.), Leicester City (angol, 1.), Bayern München (német, 2.), Borussia Dortmund (német, 1.), Bayer Leverkusen (német, 2.), Juventus (olasz, 1.), Napoli (olasz, 1.), Paris Saint-Germain (francia, 2.), AS Monaco (francia, 1.), Benfica (portugál, 2.), FC Porto (portugál, 2.). A nyolcaddöntő sorsolását hétfőn rendezik. (A nemzetiség neve utáni szám a csoporthelyezést jelzi.)