Sport

Az Universiadén is szép eredményt érne el Szatmári András

A lipcsei vb-n aranyérmes kardozó nem akar túlságosan rástresszelni a versenyre

A friss kardvívó világbajnok Szatmári András, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója is indul az Universiadén Tajpejben, ahol szép eredményt szeretne elérni.

"Az egyik nagy álmom válik valóra azzal, hogy végre részt vehetek az Universiadén, ez egyfajta előolimpia. Együtt utazik a csapat, együtt lakunk és jó lesz megtapasztalni, hogy milyen egy olimpiához hasonló légkör" - idézte őt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerdai közleménye.

A Vasas SC 24 éves vívója, aki július 21-én nyert aranyérmet a lipcsei vb-n, hozzátette, ezzel a versennyel ér véget a szezonja, után pihenő következik a számára. "Az indulás előtt öt napig Tatán edzőtáborozunk, ahol a szokásos fizikai és technikai felkészülést csináljuk végig" - folytatta, majd a célját illetően azt mondta: Tajvanon is szép eredményt szeretne elérni, de nem akar erre "rástresszelni".

A Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelmi és marketing szakának harmadéves hallgatója arról is beszélt, hogy nem egyszerű összeegyeztetni az élsportot a tanulással, de igyekszik a vizsgáin is a maximumot nyújtani és folyamatosan haladni a tárgyaival. Megjegyezte, hogy volt olyan másfél hónapos vizsgaidőszaka, amelyből négy hetet nem tartózkodott itthon, de egyéni tanrendje van "és a tanárok is nagyon rugalmasak".

Az Universiadén teljes vívócsapat indul, azaz lesz magyar résztvevő kardban, párbajtőrben és a tőrben a férfiaknál és a nőknél egyaránt. Éppen ezért Szentkirályi-Szász Krisztina, a MEFS ügyvezető igazgatója reményét fejezte ki, hogy több egyéni és csapatéremmel tér haza a vívóválogatott.

Az Universiadét, az egyetemisták és főiskolások legrangosabb versenyét augusztus 19. és 30. között rendezik Tajpejben. A magyar sportolók fogadalomtétele csütörtökön lesz.