Sport

Átadták a Fradi új csodastadionját

Labdarúgás. A Chelsea elleni mérkőzéssel avatták fel az arénát – Tarlós István szerint jó Ferencváros nélkül nincs magyar foci

A hét közepén avatták fel a Ferencváros aranylabdásának, Albert Flóriánnak a szobrát, a Fradi Múzeumot és az ajándékboltot, szombaton pedig családias ünnepre várták a szurkolókat, akik a nagy meleg ellenére is szép számmal érkeztek. Tegnap pedig jött a fénypont, a 2012-es Bajnokok Ligája-győztes angol Chelsea elleni nyitómérkőzéssel adták át az FTC új, 22 ezer férőhelyes Üllői úti Stadionját.

fradi
Látványos show-műsorral kezdődött az új Fradi-stadion avatóünnepsége (Fotó: Kövesdi Andrea)

A Ferencváros családi napján, szombaton avatták fel a stadion előtt álló Sas-szobrot, amely nyolc méter magas, a szárnyfesztávolsága tizenhat méter, ötezer acéldarabból áll, és Szőke Gábor alkotása. A szalag átvágásánál ott volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere, akiről köztudott, hogy immár hat évtizede elkötelezett szurkolója a Ferencvárosnak. „Talán ma már kevesen tudják, hogy az FTC címerét egykori játékosa, Manno Miltiades tervezte 1928-ban, és abban már szerepelt a madár, amely akkor még turul volt, és a későbbiekben lett a sas a klub kabalaállata – mondta Tarlós István. – Amíg nem lesz nemzetközi szintű FTC, addig a magyar futball felemelkedéséről nem lehet beszélni.”

A szurkolók és az érdeklődők koncerteken vehettek részt, sőt a szobor előtt a mai futballistákkal is fényképezkedhettek. Ingyenes sta­dion­túrákat tartottak, amelyeken az érdeklődők azokba a helyiségekbe is benézhettek, amelyekbe egyébként nem léphetnek be. Természetesen a klub legendái is sportágaktól függetlenül a tiszteletüket tették, és összegzésképpen elmondható, hogy egy jól sikerült családi nappal „melegíthettek” a másnapi megnyitóra.

Tegnap este hat óra körül már rengetegen várták, hogy részesei legyenek a klub jeles ünnepnapjának. A tömegben ott volt Martos Győző, aki nemcsak a Fradinak, de a válogatottnak is oszlopos tagja volt. A korábbi sokszoros válogatott hátvéd ünnepelni jött. „Egyszerűen gyönyörű, el vagyok kápráztatva – mondta Martos. – Itt voltam az Újpest elleni főpróbán, és bár csak ötezren voltak a lelátón, az aréna akusztikájának köszönhetően olyan volt, mintha húszezren buzdítottak volna bennünket.”

Nyilasi Tibor két fiával, Tiborral és Bálinttal érkezett, akik büszkén mutatták VIP-belépőjüket. A közönségkedvenc futballista, későbbi edző is nosztalgiázott egy kicsit. Mint mondta, nehéz volt megszokni, hogy a régi stadion és a klubház már nincs. „Jól emlékszem, hogy éppen felkerültem a felnőttcsapat keretébe, és volt egy rozoga Wartburgom, s nap mint nap alig vártam, hogy kidöcöghessek vele az Üllői útra – mondta Nyilasi. – Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy helyen futballoztunk, edzettünk és szórakoztunk. Csak a mi korosztályunk tudja, hogy annak idején, a klubház tetején még diszkó is volt, amellett sakkterem és biliárdasztal is szolgálta a szórakozásunkat. A szó szoros értelmében alig akartunk hazamenni. Most, látva az új arénát, azt kívánom a mai futballistáknak, hogy ők is éljék át azt a családias hangulatot, amelyet mi átéltünk.”

A tegnapi, Chelsea elleni meccs előtt az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök és Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, a Fidesz pártigazgatója mondott beszédet. Majd következett a gálamérkőzés, amelyen a kezdőrúgást Rudas Ferenc, a klub legendás játékosa végezte el. Azt viszont kevesen tudják, hogy csak a Kútvölgyi kórház orvosainak köszönhető, hogy Feri bácsi ott lehetett a kezdőkörben: „Öreg vagyok, és heveny ideggyulladásom van, amely miatt kórházban voltam, de a doktoroknak hála vasárnapra olyan állapotba hoztak, hogy itt tudtam lenni, és elvégezhettem a kezdőrúgást – mondta Rudas Ferenc. – Én átéltem a régi, fatribünös Üllői úti stadion megnyitóját is. Amikor a szurkolók a lábukkal dübörögni kezdtek, az már egygólos előnyt jelentett számunkra. A közelmúltban volt egy elnökségi ülés, amelyen először láthattam a stadiont, a gyepet és az öltözőket. Csak azt tudom mondani, hogy egy gyémántpalota. Egy ilyen stadionban muszáj lenne bajnokságot nyerni és nemzetközi kupában indulni. Remélem, még megélem.”

A Ferencváros–Chelsea stadionavató mérkőzés lapzártánk után ért véget.Hazánk legnagyobb klubja az FTC

Az 1899-ben alapított Ferencvárosi Torna Club hazánk legnagyobb és legeredményesebb klubja. A Fradin belül pedig a labdarúgó-szakosztály a legeredményesebb. A klub fennállása óta 28 bajnoki címet, húsz Magyar Kupa- és négy Szuperkupa-győzelmet szerzett. A nemzetközi porondon 1965-ben érte el a legnagyobb sikerét az FTC a Juventust legyőzve a VVK (mai Európa-liga) megnyerésével. Három évvel később ugyanebben a sorozatban a második helyen végzett. A Kupagyőztesek Európa-kupájának döntőjében 1975-ben ezüstérmes lett. A Közép-európai Kupát pedig két alkalommal (1928, 1937) hódította el. 1995-ben első magyar csapatként a Bajnokok Ligája főtáblájára, 2004-ben az UEFA-kupa főtáblájára jutott, ezek alapján mind hazai, mind nemzetközi szinten a legtöbb sikert elérő magyar labdarúgócsapat. w

Az egyesület legnevesebb sportolói: Albert Flórián, Dalnoki Jenő, Nyilasi Tibor, Ebedli Zoltán, Rákosi Gyula, Szűcs Lajos, Varga Zoltán, Novák Dezső, Mátrai Sándor, Sárosi György, Toldi Géza, Czibor Zoltán, Schlosser Imre – labdarúgók, Magyar Zoltán – tornász, Gyarmati Dezső, Szívós István, Kárpáti György – vízilabdázó, Kocsis Antal – ökölvívó, Farkas András – jégkorongozó. Az egyesület olimpiai bajnokai: Kocsis Antal (1928), Molnár István vízilabdázó (1936), Dalnoki Jenő (1952), Fábián Dezső vízilabdázó (1952), Kárpáti György (1952, 1958, 1964), Novák Éva úszó (1952), Szilvási Miklós birkózó (1952), Szittya Károly vízilabdázó (1952), Szőke Katalin úszó (1952 - két aranyérem), Ambrus Miklós vízilabdázó (1964), Felkai László vízilabdázó (1964), Gyarmati Dezső (1964), Novák Dezső (1964, 1968), Varga Zoltán (1964) Hesz Mihály kajak (1968), Juhász István labdarúgó (1968), Páncsics Miklós labdarúgó (1968), Szűcs Lajos (1968), Magyar Zoltán (1976), Szívós István (1976), Gerendás György vízilabdázó (1976), Sike András birkózó (1988), Kósz Zoltán vízilabdázó (2000), Székely Búlcsú vízilabdázó (2000). Az egyesület sportolói 18 világbajnoki és 48 Európa-bajnoki címet szereztek az FTC száztizenöt éves fennállása során.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom