Sport

Arrivederci, Luca di Montezemolo!

Autósport. Huszonhárom év után távozik a Ferrari elnöke, akinek irányításával több világbajnoki címet nyert a Forma–1-es csapat

Amit sokan már az elmúlt hétvégére vártak, az csak tegnap következett be. A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szerdán jelentette be, hogy október 13-án távozik az olasz cég éléről. Helyét az anyacég Fiat vezetője, Sergio Marchionne veszi át.

ferrari
Luca di Montezemolo nem ilyen búcsúról álmodott (Fotó: Reuters/Denis Balibouse/Files)

A hivatalos megfogalmazás szerint az elmaradó Forma–1-es eredmények miatt mondott le Luca di Montezemolo. Ilyen alapon akár már tavaly vagy tavalyelőtt is távozhatott volna. Az utóbbi években ugyanis nagyon döcögősen mentek a dolgok a legendás istállónál, pedig két korábbi világbajnok, Fernando Alonso és Kimi Raikkönen is náluk versenyez. A bajok inkább a csapatvezetésben és lejjebb lehettek. Nem minden szinten dolgozott a Ferrari rangjához és szintjéhez méltó szakember. Montezemolót az utóbbi hónapokban egyre többen támadták házon belül, végül már maga Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler Konszern ügyvezető igazgatója is. Az elnök az elegánsabb megoldást választotta, mert ha nem mond le most, akkor nagy valószínűséggel elküldték volna. Az érdemei ugyanakkor elvitathatatlanok. Montezemolo huszonhárom éven keresztül állt a Ferrari élén, amelynél az 1970-es években az alapító Enzo Ferrari segítőjeként kezdte karrierjét. Majd 1991-ben, Gianni Agnelli Fiat-elnök hívására tért vissza a céghez, amelyet gatyába rázott, pénzügyileg és az autóeladások terén is.

A Ferrari 2000-től aratott Michael Schumacherrel, sorra nyerte a Forma–1-es vb-címeket, ám a pilóták között a legutóbbit már hét éve, még 2007-ben Raikkönennel. Azóta semmi, vagyis inkább csapás csapás hátán. Az idén a Ferrari tizenhárom futam után 162 ponttal negyedik a konstruktőrök között. A pilótáknál Alonso az ötödik, Räikkönen pedig a tizedik helyen áll. Szóval várható volt a váltás.

„Ez egy korszak vége, úgy határoztam, hogy október 13-án távozom elnöki tisztségemből csaknem huszonhárom fantasztikus és feledhetetlen év után. A Ferrari a világ legcsodálatosabb cége – mondta búcsúzóul Montezemolo. – Igazi megtiszteltetés volt vezetni. A családom mellett a Ferrari jelentette és jelenti továbbra is az életemet. A Ferrari fontos szerepet játszik majd a Fiat Chrysler-csoport Wall Street-i tőzsdei bevezetésében, ami új, más korszakot nyit a cég életében. Ez jó időpont volt a búcsúzásra.”

Az ügyben megszólalt az utód is. „Luca és én tárgyaltunk a Ferrari jövőjéről – nyilatkozta Marchionne. – Az a közös vágyunk, hogy a csapat jobban szerepeljen. Luca úgy látta, az a legjobb megoldás, ha távozik, és én tiszteletben tartom a döntését. A Forma–1-es istállónak vissza kell jutnia arra a technikai és szervezeti szintre, amin korábban volt, és ami elvárható egy ilyen nagy múltú, legendás csapattól.”

A legnagyobb olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport Montezemolót méltatta: „A felejthetetlen 23 év: a kezdet nehéz volt, de aztán jött Todt és Schumacher…” – olvasható a címben, majd arról írtak,  döntő szerepe volt a sikerben a francia kapcsolatnak (Jean Todt csapatfőnök) és a német nyelv elterjedésének (Michael Schumacher). A Sport Bild honlapján röviden foglalkoznak vele, idéztek a kommünikéjéből, s az életútját közölték. Kérdés, meddig irányít Marchionne, és milyen eredménnyel.