Sport

Alig változott a szereposztás

Kajak-kenu. Schmidt Gábort a szövetség, Baráth Etelét a közgyűlés elnökének választották meg

Nem folytatja a munkáját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökeként Baráth Etele, aki huszonegy év után adta át a stafétabotot az eddigi főtitkárnak, Schmidt Gábornak, akit a küldöttek megválasztottak az MKKSZ új elnökének. Baráth Etele mostantól a közgyűlés elnökeként dolgozhat tovább.

Baráth Etele 20161210
Baráth Etele továbbra is a sikersportágért dolgozik (Fotó: MH)

Elnökjelöltként vágott neki a pénteki tisztújító közgyűlésnek Baráth Etele, nyitóbeszédében azonban arra kérte a küldötteket a tisztújító közgyűlésen, hogy ne őt, hanem szavazatukkal Schmidt Gábor kinevezését támogassák.

„Hihetetlen fejlődésen ment keresztül a sportág az elmúlt két évtizedben – mondta Baráth Etele –, egyesületeink száma az akkori ötvennyolcról száznegyvenhatra emelkedett, a költségvetésünk pedig több mint a kétszázszorosa a húsz évvel ezelőttinek. Egy ekkora szervezetnek szükség van egy olyan elnökre, aki nem társadalmi funkciót lát el, hanem főállású vezetőként felügyeli a sportág mindennapjait, ennek érdekében alapszabály-módosítási javaslatot nyújtok be. Szintén javaslom, hogy Schmidt Gábor legyen a következő ciklusban a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki egy személyben ellátná a főtitkári feladatokat is. Tovább kell erősíteni a demokratikus működést és létre kell hozni egy olyan fórumot, amelyen keresztül a sportág egészének javaslatai az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak.  Ezért jönne létre a közgyűlés elnöke funkció, s ebben a tisztségben dolgoznék tovább a sportágért, amennyiben bizalmat kapok” – mondta a közgyűlésen Baráth Etele.

A küldöttek 146 igennel, két tartózkodás mellett elfogadták a funkció létrejöttét, majd megválasztották Baráth Etelét a közgyűlés elnökévé és a stratégiai bizottság vezetőjévé.

Az új alapszabály elfogadása után a küldöttek titkos szavazáson választották meg Schmidt Gábort a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének. A 150 megjelent küldöttből 144 fő szavazott bizalmat az eddigi főtitkárnak.

„Köszönöm a bizalmat és köszönöm Baráth Etelének az eddigi közös munkát. Nagyon örülök, hogy az elfogadott új alapszabály továbbra is lehetővé teszi számunkra, hogy ha más felállásban is, de továbbra is együtt dolgozzunk a magyar kajak-kenuért ” – mondta az újonnan megválasztott elnök. Baráth Etele elnöksége alatt a magyar kajak-kenu összesen 367 aranyérmet, több mint 800 dobogós helyezést szerzett a világversenyeken, s 1995 óta a sportág összesen tizenhét arany-, hét ezüst- és nyolc bronzérmet gyűjtött az ötkarikás játékokon.