Sport

A skót játékos is tudja, Djokovic nem adja fel

Tenisz. Harmadszor választották a legjobb brit sportolónak a világranglistát is vezető olimpiai és világbajnok Andy Murray-t

Andy Murray fantasztikus évet zárt. Semmi kétség: a legjobbat eddigi pályafutása során. A pályán elért sikerek után következett az ünneplés: olyan elismerésben részesült, mint korábban egyetlen brit sportoló sem.

Andy Murray 20161220
Andy Murray egyik nyerő ütése a londoni világbajnokságon (Fotó: Reuters / Paul Childs)

A BBC vasárnap késő este tartotta hagyományos díjkiosztó ünnepségét. Az ottani rend szerint a nomináltak listájáról a közönség választja ki a legjobbat. A legtekintélyesebb kategóriában, 2013 és 2015 után immár harmadszor Andy Murray, a skót teniszsztár győzött. Ezúttal két ugyancsak olimpiai bajnokot, a triatlonista Alistair Brownlee-t és a díjugrató Nick Skeltont megelőzve. Sikerének értékét csak növeli, hogy olyan évben végzett az élen, amelyben a brit sport – a hazai rendezésű játékokat leszámítva – a legsikeresebb szereplését produkálta, összesen 67 érmet, köztük 27 aranyat nyerve Rio de Janeiróban. A három említett bajnok egyebek mellett olyan nagyságokat is megelőzött, mint a nyári játékokon három aranyérmet is szerző kerékpáros Jason Kenny. (Kenny bravúrja példátlan sportteljesítmény volt a briteknél 1908 óta!)

Murray elismertségét és hihetetlen népszerűségét is jelzi a mostani diadal. A skót teniszező különösen négy pillanatot emelhet-emelt ki a 2016-os évből: februárban a felesége, Kim életet adott első gyermeküknek, Sophiának, Andy júniusban, pályafutása során másodszor, megnyerte a britek számára mindig különösen fontos wimbledoni férfi egyest, augusztusban megvédte olimpiai bajnoki elsőségét Rio de Janeiróban, s nem utolsósorban, novemberben átvette az első helyet a világranglistán a szerb Novak Djokovictól. Ezt követte mindezek elismerése, a BBC díja. Maradva az angol közszolgálati média díjainál: a csapatoknál a Leicester City győzött, az év tengerentúli sportolója az amerikai tornásznő, Simone Biles lett, az év ifjúsági sportolójának az úszó Elli Robinsont választották, s életműdíjat kapott Michael Phelps, akinek egyébként Vilmos herceg, azaz Cambridge hercege, valamint a hajdani úszófenomén, Ian Thorpe gratulált.

Andy Murray az idén minden Grand Slam-tornán döntőbe jutott, Ausztráliában és Párizsban kikapott, a „hazai füvön” nyert. Nonvember is nyert Londonban, akkor éppen az ATP világbajnokságon. A teniszpályán immár több mint ötvenmillió dollárt keresett, ezzel negyedik a „minden idők” listáján, Novak Djokovic, Roger Federer és Rafael Nadal előzi meg, egyelőre. Még többet mondó adat, hogy idei keresményénél (16 millió 327 ezer 821 dollár) többet egyetlen év alatt csak szerb riválisa. Djokovic keresett, tavaly.

„Nagyszerű év volt ez a brit sport számára, és büszke vagyok rá, hogy én is részese lehettem a sikereknek” – osztotta meg a teniszező videóüzenetében, amelyet miami edzőtáborból küldött rajongóinak.

Andy Murray számára a jövő egyébként nyilvánvalóan a Djokovictyal való csatát ígéri: miközben a díjat elfogadó beszédét mondta, kitért arra, hogy minden korábbinál keményebben kell dolgoznia, mert tudja, Novak, mármint Novak Djokovic, vissza akar térni a csúcsra.