Sport

A második hely is elérhető, a bennmaradás sem biztos

Bármi megtörténhet: semmi sem kőbe vésett a Nemzetek Ligája utolsó fordulója előtt . -Rossi az észtek ellen mutatott hozzáállásra számít

A magyar labdarúgó-válogatott a második helyet is elérheti Nemzetek Ligája-csoportjában, ha vasárnap este hazai pályán legyőzi a finn együttest, ám ha rossz eredményt ér el a zárófordulóban, még a bennmaradása sem biztos.

Az első helyen már nem foghatja be a finneket Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, miként a C osztálytól való búcsúzást jelentő negyedik pozíciótól is távol került az észtek felett aratott csütörtöki 2-0-s sikernek köszönhetően.

Amennyiben a már csoportelső, s így feljutó finn csapatot - amely a nyitókörben 1-0-ra nyert Tamperében - le tudja győzni a nemzeti együttes, a görögök pedig Athénban kikapnak az észtektől, úgy másodikként zár, s megőrzi tagságát a C osztályban. Minden más eredmény esetén viszont harmadikként zár csoportjában, amely nem ér biztos bennmaradást. Ugyanis a harmadik vonal három négy- és egy háromcsapatos csoportból áll, így a három negyedik helyezett mellett a legrosszabb csoportharmadik is a legalacsonyabb, D jelű osztályban vághat neki a következő kiírásnak.

Az előtte álló két csapat, a finn és a görög elleni eddigi három mérkőzésen három pontot szerzett a magyar válogatott, amely újabb három pont megszerzésével biztosítaná be C osztálybeli tagságát. Minden más esetben a többi csoport eredményeitől függ a sorsa: a pillanatnyi csoportharmadikok közül előtte álló két riválistól a román és az albán együttes szintén három-három, míg a ciprusi egy pontot szerzett. Utóbbi az egyetlen, amely biztosan harmadikként zár, a többi csoportban a magyar csapat négyeséhez hasonlóan még helycsere is előfordulhat.

A magyar válogatott utolsó Nemzetek Ligája-összecsapása vasárnap 20.45 órakor kezdődik a Groupama Arénában a szlovén Slavko Vincic sípjelére.

A csoportelsőség ellenére győzni érkeztek a vendégek

A finn labdarúgó-válogatott ugyan csütörtökön bebiztosította csoportelsőségét a Nemzetek Ligája C osztályában, ennek ellenére győzni szeretne Magyarországon a vasárnapi zárófordulóban Markku Kanerva szövetségi kapitány szerint.

"Kettős érzéseim vannak a görögországi találkozóval kapcsolatban, mivel kikaptunk, ugyanakkor így is feljutottunk, ezért megkönnyebbülten várhatjuk a mostani mérkőzést" - mondta szombati sajtótájékoztatóján a szakvezető, aki leszögezte, győzelemmel szeretnék zárni a sorozatot.

Kanerva szerint változott a magyar válogatott a csoport első, tamperei összecsapásához képest, mivel azóta új, minőségi játékosok kerültek a keretébe, viszont taktikailag hasonló meccsre számít, mint 1-0-s sikerük alkalmával. Megjegyezte, bár a helyezésüket nem befolyásolja a találkozó kimenetele, azonban semmi olyan változtatást nem tervez, amely veszélyeztetné a győzelem megszerzését.

 "Szolid vacsora keretében megünnepeltük az elsőséget, pénteken edzés volt és utána utaztunk Budapestre" - foglalta össze a csapat felkészülését a szakember.

Markus Halsti arról számolt be, hogy jó érzéssel készülnek, mivel megnyerték a csoportot. Kifejtette, folytatni akarják a jó szereplésüket és éhesek az újabb sikerre.

"Nehéz mérkőzés lesz, várhatóan mindkét együttes a védekezésre fog építeni, így apró nüanszok döntenek majd a szoros, háromesélyes meccsen" - fogalmazta meg várakozásait a dán Esbjerg védője.

Rossi az észtek ellen mutatott hozzáállásra számít

Taktikailag mást, hozzáállásban viszont az észtek elleni találkozóhoz hasonlót vár Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatottól vasárnap a finnek ellen, a Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában.

A Telkiben tartott mérkőzés előtti szombati sajtótájékoztatón az olasz szakvezető megköszönte a stábnak és a játékosoknak a csütörtöki 2-0-s sikert, amelyen eltiltása miatt a másodedző Cosimo Inguscio helyettesítette.

"Jobban lehet látni a tribünről, mint a pálya széléről, és kevesebb a kockázata annak, hogy valami miatt eltiltják az embert - mondta Marco Rossi. - Ám sokkal inkább szenvedtem a lelátón, tudván, hogy nem avatkozhatok bele a mérkőzés menetébe, nincs befolyásom semmire, s ez elég frusztráló érzés."

Kiemelte, az észt mérkőzés taktikailag és hozzáállásban is nagyon tetszett neki, elégedett volt a kezdőkkel és a cserékkel is. 

"A finn csapat más, elsők a csoportban, ez annak köszönhető, hogy fegyelmezett és precíz taktikai munkát végeznek, így mi is másként fogunk a találkozóhoz állni, ám hozzáállásban ugyanazt várom a csapattól" - fogalmazott.

Az MTI kérdésére elmondta, az észtek ellen a 65. percben pályára lépő Dzsudzsák Balázs nagy valószínűséggel kezdeni fog, egy-két változást tervez a csütörtöki kezdőhöz képest.

Kitért rá, hogy Gazdag Dániel sérülés, Pátkai Máté pedig sárga lapos eltiltása miatt nem léphet pályára, ám Lovrencsics Gergő állapota bizakodásra ad okot, s Gulácsi Péter is a csapat rendelkezésére áll vírusos gyomorrontása után.

"Pozitív az út, öt találkozót játszottunk, ezeken mérkőzésről mérkőzésre javulást láttam, kivéve a tallinni összecsapást, amin nem úgy alakultak a dolgok, ahogy vártuk. A másik négy találkozón viszont lehetett látni a munka eredményét, ahogy telik az idő, egyre jobban összeszokunk, csapattá válunk, emellett szakmailag és emberileg is jobban megismerjük egymást" - összegezte eddigi munkáját Marco Rossi.

Korhut Mihály kiemelte, az észtek elleni mérkőzést megelőzően legutóbb egy éve játszott a nemzeti csapatban, s örül, hogy újra a keret tagja lehet.

"Úgy érzem, hogy sikerült a visszailleszkedésem, eddig is Kádár Tamás mellett játszottam a bal oldalon. Jó érzéssel tölt el, hogy az észtek ellen rögtön kezdő voltam, s védőként külön öröm, hogy nem kaptunk gólt" - fogalmazott. Hangsúlyozta, reméli, hogy ugyanígy folytatják a finnek ellen is, és a vasárnapi összecsapást is le tudják hozni kapott gól nélkül.

Szólt a szurkolókról is, mondván, a csapatnak nagy támogatás lenne, ha még többen lennének a Groupama Arénában, mint csütörtökön.

Az ellenfelet elemezve úgy fogalmazott, az északi csapatok játékstílusára jellemző, hogy masszív és a magas játékosokra épít, akik sokat futnak és az erőnlétük átlagon felüli.

"Sokszor keresik a párharcokat, ütköznek, de mi is felvesszük velük a versenyt, taktikailag és technikailag pedig jobbak is vagyunk" - mondta, s megemlítette, a hideg időhöz viszont jobban hozzá vannak szokva a vendégek.

Leszögezte, szerettek volna első helyen végezni a csoportban, s hogy nem sikerült, az számára negatívum. A felkészülés irányát viszont pozitívnak érzi a kerettel töltött öt nap tapasztalatai alapján.

"Remélem, hogy a finnek ellen is sikerül nyernünk, mert akkor két hazai sikerrel fejezzük be az évet, s talán ez segíti, hogy a csapat és a szurkolók újra egymásra találjanak."

A magyar válogatott utolsó Nemzetek Ligája-összecsapása vasárnap 20.45 órakor kezdődik a Groupama Arénában a szlovén Slavko Vincic sípjelére.

C osztály, 2. csoport:

6. (utolsó) forduló (vasárnap):

Magyarország-Finnország, Groupama Aréna 20.45
Görögország-Észtország, Athén 20.45

A csoport állása:
1. Finnország      5  4  -  1  5-1 12 pont - feljutott a B osztályba
2. Görögország     5  3  -  2  4-4  9
3. Magyarország    5  2  1  2  7-6  7
4. Észtország      5  -  1  4  3-8  1 - kiesett a D osztályba

Korábbi eredmények:

1. forduló (szeptember 8.):
Finnország-Magyarország 1-0
Észtország-Görögország 0-1

2. forduló (szeptember 11.):
Magyarország-Görögország 2-1
Finnország-Észtország 1-0

3. forduló (október 12.):
Görögország-Magyarország 1-0
Észtország-Finnország 0-1

4. forduló (október 15.):
Finnország-Görögország 2-0
Észtország-Magyarország 3-3

5. forduló (november 15.):
Görögország-Finnország 1-0 (1-0)
Magyarország-Észtország 2-0 (1-0)

A C osztály jelenlegi csoportharmadikjainak tabellája:

1. Románia        3  -  3  -  2-2  3 pont
2. Magyarország    3  1  -  2  2-3  3
3. Albánia        3  1  -  2  1-4  3
4. Ciprus            3  -  1  2  2-5  1

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom