Sport

A margitszigeti romos stadiont újjáépítik

Tenisz. Februárban női WTA-tornát, áprilisban férfi ATP-versenyt rendeznek Budapesten – Sztárjátékosoknak szurkolhatunk

Ami eddig álom volt, most már beteljesülni látszik – derült ki a Magyar Teniszszövetség sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Lajos, a szövetség elnöke bejelentette, hogy az addigra újjá­épülő margitszigeti teniszközpontban rendezik meg jövőre a budapesti ATP-tornát. Az elnökkel beszélgettünk.

margitszigeti stadion 20160702
Ilyen lesz a margitszigeti teniszközpont a látványterv alapján

– A meghívóban szerepelt, hogy jövőre Novak Djokovic és Roger Federer is Budapest vendége lehet. Tényleg jönnek a sztárok?

– Lehet, hogy kevesen tudják, de Novak Djokovic kötődik Magyarországhoz, mert első versenyét Hódmezővásárhelyen nyerte, és arra a mai napig jól emlékszik. Azon vagyunk, hogy a magyar közönségnek olyan teniszsztárokat hozzunk, akikért érdemes kilátogatni a tornákra. Így egyáltalán nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy az ön által említett két világsztár jövőre Budapest vendége lesz. Nem turistáskodni jönnek, hanem játszani.

– Hol fognak játszani, hiszen a fővárosban nincs megfelelő stadion?

– Ez a múlt. A jövő viszont ígéretes. Rövid időn belül elkezdődik a margitszigeti, jelenleg romos Dózsa-sta­dion fejújítása. A kormánydöntés megszületett az építkezésről, és a tavaszra átadják a modernné varázsolt létesítményt. Korábban kétezres volt a befogadóképessége, a jövő évtől három­ezres lesz, úgy kialakítva, hogy bővíthető legyen a lelátó.

– Ki finanszírozza az építkezést?

– A kormánynak köszönhetően a tenisz is a látványsportágak közé tartozik, s ennek megfelelően kap támogatást. Nem a levegőbe beszéltek, amikor jó hat évvel ezelőtt azt mondták, hazánk erős sportnemzet lesz.

– A férfi ATP-torna jogtulajdonosával, a román Ion Tiriaccal megállapodtak már?

– Igen. Tiriac a magyar sport nagy barátja, korábban lakott is Pesten. Amikor a napokban kilátogatott a margitszigeti stadionba, örült, hogy részese lehet az elhanyagolt létesítmény újjászületésének. Megnyugtatok mindenkit, hosszú távú szerződést kötöttünk. Tehát nem pillanatnyi fellángolásról van szó.

– Jövő februárban WTA 250-es tornát is rendeznek Budapesten.

– Három év után visszatérhet a női nemzetközi mezőny fővárosunkba. Valószínűleg a Syma csarnokban rendezendő WTA 250-es torna összdíjazása 250 ezer dollár lesz. Az április végi férfiverseny összdíjazása közel félmillió. Ezzel pedig már versenyben vagyunk Európában, annál is inkább, mert ebben az időszakban az öreg kontinensen máshol nem rendeznek ilyen rangos tornát.


Legyőzte Del Potro Wawrinkát

Meglepetésre az argentin Juan Martin del Potro 3:6, 6:3, 7:6 (7-2), 6:3-ra legyőzte a negyedik helyen kiemelt svájci Stan Wawrinkát a wimbledoni teniszbajnokság férfiversenyének második fordulójában. Krónikus csuklósérülése miatt Del Potro a világranglistán visszaesett a 165. helyre, több mint két éve után indult Grand Slam-tornán. A második fordulóban búcsúzott Babos Tímea is, akit két szettben legyőzött (6:2, 6:3) a 27. helyen kiemelt amerikai Coco Vandeweghe. A magyar játékos elismerte, hogy ellenfele pontosabban és jobban játszott. (BF)