Sport

A kapitány egri borpincében ünnepel

Vízilabda. A korábban széteső magyar női válogatott Bíró Attila irányításával Eb-győzelemmel vívta ki az olimpiai szereplést

Tavaly júliusban még az új-zélandi női válogatott kapitánya volt Bíró Attila, aki a hazai szövetség kérésére hazatért, s hatalmas meglepetésre győzelemre vezette a magyar csapatot a belgrádi Európa-bajnokságon. A kapitány megbízatását a jövő évi világbajnokságig meghosszabbították.

Bíró Attila 20160130
Bíró Attila szerződését hamarosan meghosszabbítják (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

– Ha röviden kellene saját magát bemutatnia, akkor mit emelne ki játékos-, illetve edzői állomásai közül?

– Egerben kezdtem vízilabdázni, majd 1987-ben hívott a Fradi, és elköltöztem Pestre. Nagyon jó csapatunk volt, Szívós Pista bácsi volt az edzőnk, és irányításával bajnokságot is nyertünk. Aztán harmincévesen külföldre kerültem, Olaszországban, Görögországban és Törökországban játszottam. Elég fiatalon kezdtem az edzősködést, mert amikor Csapó Dudi volt a Fradi edzője, mellette két évet amolyan segédedzőként töltöttem a parton. Aztán 2009-ben Kemény Dénes mellett dolgozhattam a világbajnokságon.

– Egzotikus országból, Új-Zélandról érkezett haza, a női válogatott élére. Mennyi időt dolgozott ott, és milyen eredménnyel?

– Három évig voltam a női válogatott szövetségi kapitánya, és érdekes, hogy május végén Kazanyban, a vb-n még az új-zélandi csapat edzőjeként dolgoztam. Tizenharmadikok lettünk a vb-n, és mondhatom, elégedettek voltak a munkámmal. Ám nekem jött a felkérés, hogy a magyar lányok kapitánya lehetek. Nem tétováztam.

– Amikor átvette a csapatot, milyen állapotban volt a társaság? Milyen volt az öltözői hangulat?

– Fizikailag rendben voltak a lányok, ám mentálisan romokban hevertek. Ebből a mély apátiából kellett őket felráznunk az Eb rajtjáig. És azt láttam, hogy a védekezést kell stabilizálni.

– Amikor szerződtették, azt mondta, ha megnyerik az Eb-t, akkor saját pincéjében koccint a barátaival. Megtörtént?

– Nemcsak egyszer, többször is. És még van néhány egri barátom, aki igényt tart arra, hogy vele is koccintsak a sikerre.

– Mikor hitte el, hogy meglehet az Európa-bajnoki cím?

– Erre tanúim is vannak, hogy már októberben mondtam, az Eb-n kell kiharcolnunk az olimpiai kvalifikációt. És már akkor is tudtam, csak az aranyérmes jut automatikusan Rióba.

– Csernus Imre pszichiáter dolgozik önökkel. Az ő szerepe mennyiben volt és lesz fontos?

– Csernus doktor szerepe nagyon fontos. Amikor a lányok kikaptak a hollandoktól az első meccsen, akkor közvetlen segítőimmel, Tóth Lacival és Áts Bercivel, no meg Csernus doktorral „vettük kezelésbe” őket. Elhangzott a mondat, hogy majd a döntőben visszavágunk.

– Április 30-án lejár a szerződése. Tárgyaltak már a hosszabbításról?

– Igen. A szövetség illetékesei közölték, hogy meghosszabbítják a szerződésemet a 2017-es budapesti világbajnokság végéig.

– Előtte lesz Rio. Addig hogyan tovább?

– Folytatjuk a világliga-szereplésünket. Sorozatban Olaszország, Hollandia és Franciaország következik. Egy hónap múlva már Olaszországban játszunk. A lányok péntekig pihentek, majd visszatértek a klubjukba. A közvetlen olimpiai felkészülést pedig májusban kezdjük, több edzőtáborral és válogatott mérkőzéssel fűszerezve.

– Ön mikor pihen?

– Valóban, én még nem tudtam pihenni. De a hét végén Egerbe utazom, ahol van egy kis borpincém. Lemegyek a pincébe, ott még térerő sincs. Tehát senki nem tud elérni, nyugodtan ünnepelhetek.