Sport

A címvédővel játszik a Ferencváros

Kézilabda. Hullámzó játéka ellenére is nyert a Veszprémi csapat a Bundesligában vezető Flensburg ellen a Bajnokok Ligájában

Győzött a Veszprém a német Flens­burg ellen, s így harmadik lett a férfi Bajnokok Ligája A csoportjában. A női BL középdöntőjében a Győr első, az FTC a második helyen végzett a csoportjában.

Veszprem
Andreas Nilsson, a Veszprém játékosa gólt lő a Flensburg védői között (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A Veszprém hatgólos (34–28) győzelmet aratott ugyan a Flensburg ellen, de az utolsó csoportmérkőzésen látott hullámzó teljesítmény is megmutatta, hogy a magyar bajnok miért csak a harmadik lett a csoportjában. A Bundesligában éllovas együttes az első félidőben három góllal is vezetett, aztán Mikler Roland helyére Mirko Alilovic állt be kapuba, s bravúros védéseivel döntő szerepet játszott abban, hogy a Veszprém a második félidőben fordított, majd biztosan nyert. De hogyan látta a magyar csapat jelenlegi és jövendőbeli edzője a mérkőzést?

„A Flensburg remek csapat, jó esélye van megnyerni a Bundesligát, ami a legnehezebb bajnokság a világon – mondta Xavi Sabaté, a Veszprém vezetőedzője. – Ma is veszélyes volt a leindításokkal. Úgy gondolom, hogy az első félidőben nem a védekezésünkkel, hanem a visszazárással volt probléma. Jelentős különbség volt az indításból kapott góloknál, az első félidőben kilenc volt, míg a másodikban csak három. A második félidőben Alilovic nagyon jól védett, tovább erősítve a védelmet. Büszke vagyok a csapatra és a szurkolótáborra. Sok sikert kívánok a Flensburgnak, és remélem, találkozunk Kölnben, a négyes döntőben.”

A svéd Ljubomir Vranjes, a Flens­burg edzője szerint – aki nyáron veszi át a Veszprém irányítását – a magyar bajnok megérdemelten nyert, mert a második félidőben a csapata sokat hibázott: „Elég jól játszottunk, próbáltunk az ellenfélre nyomást helyezni a leindításokkal, és ez sikerült is az első félidőben. A második játékrészben sok volt az eladott labda és a technikai hiba, így alakult ki a hatgólos különbség a Veszprém javára. Nilsson és Lékai is sok problémát okozott nekünk. Remélem, a kölni döntőben újra találkozunk.”

Kölnbe azonban nehéz út vezet, mert a Veszprém nem olyan eredményes, mint tavaly volt, amikor öt ponttal többet szerzett a csoportkörben, s a PSG mögött a második lett. Nagyék a nyolcaddöntőben a horvát Zagreb (vagy a svéd Kristianstad) csapatával mérkőznek.

A Buducnost Podgorica játékosai úgy ünnepelték a Ferencváros elleni győzelmüket (24–23) a népligeti csarnokban, mintha már megnyerték volna a Bajnokok Ligáját, pedig a magyar csapat mögött harmadikok lettek a középdöntő első csoportjában. Bulatovicék öröme abból a szempontból érthető volt, hogy ha egygólos győzelemmel is, de sikerült visszavágniuk az őszi, nyolcgólos vereségért.

„Ahogy várható volt, egészen más meccs volt ez, mint a podgoricai – nyilatkozott Elek Gábor, az FTC vezetőedzője. – Az döntött a vendégek javára, hogy a meghatározó posztokon jobb teljesítményt nyújtottak a játékosai. A két átlövőre gondolok, nálunk pedig csak Zácsik Szaninak voltak jó periódusai, valamint Marija Jovanovic játszott nagyon jól. Csalódott vagyok, mert nagyon szerettünk volna nyerni, de sajnos mi védekezésben és támadásban is jobbára csak szenvedtünk, és ezek tükrében megérdemelt a Podgorica győzelme.”

Veresége miatt az FTC a Vardar Skopje mögött a második lett, s így a címvédő bukaresti gárda lesz az ellenfele a negyeddöntőben.

A Győr már csoportelsőként mérkőzött a norvég Larvik otthonában, s küzdelmes mérkőzésen – a hajrát egy kicsit elrontva – 26–25-re nyert.

A 38. percben már hét góllal is vezetett. Görbiczék a Metz csapatával mérkőznek a negyeddöntőben, a francia csapatot a Ferencváros a középdöntőben kétszer is legyőzte.