Sport

A Premier League uralkodik a királykategóriában

Labdarúgás. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a mezőny felét angol és spanyol együttesek alkotják, kilenc ország csapata jutott a legjobb tizenhatba

Aligha vitatható, hogy a minden korábbinál több gól és az angol klubok kiváló szereplése kívánkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre őszi történéseinek élére. A nyolcaddöntőbe jutott tizenhat gárdából öt a Premier League-ben játszik hétről hétre.

Paris Saint-Germain 20171207
A csoportelső  Paris Saint-Germain 25 góljából a remek formában játszó csatárkettős, Neymar (balról) és Cavani hatot-hatot szerzett, s Ronaldo mögött másodikok a BL góllövőlistáján (Fotó: Reuters - Benoit Tessier)

Az öt Premier League gárdából négy megnyerte a csoportját a Bajnokok Ligájából, ami azt jelenti, hogy minden második csoportnak angol győztese lett. Ebből következően az egyedüliként „csak” csoportmásodik Chelsea mindössze három együttest kaphat ellenfeléül a nyolcaddöntőben: a Barcelonát, a PSG-t vagy az ősz meglepetéscsapatát, a török Besiktast. Az angol együttesek legutóbb a 2013–2014-es szezonban zárták a továbbjutás szempontjából hibátlan mérleggel (négyből négy) a csoportkört, de utána már csak a Manchester United és a Chelsea jutott legalább még egy kört előbbre. Figyelmeztető a már most képzeletben örömtüzeket gyújtóknak, hogy négy évvel ezelőtt hiába alkották a Premier League csapatai a nyolcaddöntősök negyedét, a fináléba egyik sem jutott el közülük.

Ha az európai topbajnokságok csapatainak szereplését hasonlítjuk össze, az nyilvánvaló, hogy az angolok szerezték a legtöbb pontot, de ezt akár annak is tulajdoníthatnánk, hogy a legtöbb csapatot indíthatták. (Korábban mindössze egyszer, 2015 őszén indult egy országból öt csapat a főtáblán, de akkor három spanyol továbbjutó mellett kettő kiesett.) A Premier League klubjai a 30 meccsükből huszonegyet megnyertek, ezeken 80 (!) gólt szereztek, mindössze hármat veszítettek el. Hetven százalékos győzelmi mutatót értek el. Ilyen szempontból a még három csapattal versenyben lévő spanyoloké az ősz második helye. A 24 meccsükből szintén csak hármat buktak el, de mindössze tizenegyet nyertek meg, ez 45,8 százalékos győzelmi arány. Utánuk jönnek az olaszok (44,4) és a németek (38,8).  

Érdekes mellékszál, hogy bár az angol bajnokságnak a Manchester City kiemelkedő favoritja, s még inkább az lesz, ha nem veszít a hétvégi városi rangadón, mégis elmondható: mindegyik, az angol bajnoki címre esélyes csapat versenyben van a BL-ben, tehát azonos terheket kell vinniük majd tavasszal.

A minden korábbinál több gólt hozó csoportszakaszban, miután a PSG és szerda este a Manchester City is elveszítette az utolsó mérkőzését, egyetlen csapat sem zárt makulátlan mérleggel. A legtöbb pontot a Tottenham Hotspur szerezte, amely a címvédő Real Madridot és a Bundesliga-idényt remekül kezdő Borussia Dortmundot is megelőzve tizenhatig jutott. A három hazai meccsét megnyerte – ráadásul albérletben, a Wembleyben, ahol ezen idény előtt meglehetősen szerény volt a mérlege –, az idegenbeli találkozói közül pedig csupán a Bernabéuban nem győzött.

Az angolokon kívül jól szerepeltek a spanyolok, hiszen csak az Atlético nem jutott tovább, hanem átkerült az Európa-ligába. Ám csak a Barcelona nyerte meg a csoportját, a Real Madrid és a Sevilla második lett. Megjegyzendő azonban, hogy Zinedine Zidane csapata tavaly sem nyerte meg a csoportját, „csak” végül a trófeát. Alkalmasint ezzel a Bernabéuban most is bárki kiegyezne. Cristiano Ronaldo is, aki szerda este a Borussia Dortmundnak lőtt góljával rekorder lett még egy „műfajban”: ő az első futballista, aki a BL-csoportkör mind a hat fordulójában szerzett gólt.


Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló. Szerdai eredmények:

E csoport: Liverpool–Szpartak Moszkva 7–0, Maribor–Sevilla 1–1. A csoport végeredménye: 1. Liverpool 12 pont, 2. Sevilla 9, 3. Szpartak Moszkva 6, 4. Maribor 3.

F csoport: Sahtar Donyeck–Manchester City 2–0, Feyenoord–Napoli 2–1. A csoport végeredménye: 1. Manchester City 15 pont, 2. Sahtar 12, 3. Napoli 6, 4. Feyenoord 3.

G csoport: FC Porto–AS Monaco 4–2, RB Leipzig–Besiktas 1–2. A csoport végeredménye:
1. Besiktas 14 pont, 2. Porto 10, 3. RB Leipzig 7, 4. Monaco 2.

H csoport: Tottenham–APOEL 3–0, Real Madrid–Borussia Dortmund 3–2. A csoport végeredménye: 1. Tottenham 16 pont, 2. Real Madrid 13, 3. Dortmund 2, 4. APOEL 2.

A hétfő déli sorsoláson a nyolcaddöntő mezőnyét alkotja: Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Paris SG, Besiktas, Barcelona, AS Roma (csoportgyőztesek), Sahtar, Basel, Sevilla, Real Madrid, Bayern München, Porto, Juventus, Chelsea (csoportmásodikok).