Sport

A Bayern München tárgyalt Zidane szerződtetéséről

Labdarúgás. A nyáron az önkéntes munkanélküliséget választó francia világsztár válogathat az ajánlatok között, a bajorokon kívül a Manchester Unitednál és a PSG-nél is képben van

A válogatott mérkőzések miatt uborkaszezon van a klubfutballban, s az ilyesmi mindig alkalmas az átigazolási hírek kitárgyalására. A mostani hét egyik slágere Zinedine Zidane jövője.

Zidane
Zinedine Zidane a jövőbe tekint. De talán még ő maga sem tudja, mit is hoz az majd (Fotó: AFP/David Aliaga)

A Real Madriddal a legutóbbi három Bajnokok Ligáját kivétel nélkül megnyerő, játékosként világ- és Európa-bajnok, aranylabdás francia világsztár júniusban, néhány nappal a kijevi BL-döntő után bejelentette, hogy távozik a királyi klub éléről. Azonnal megindultak a találgatások a jövőjét illetően, Cristiano Ronaldo Torinóba szerződése után, miután Massimiliano Allegri jövője bizonytalan volt a Juvénél, még az is felvetődött, hogy Zidane sportigazgatói minőségben visszatér régi klubjához. Utána az hírlett, hogy elsősorban Angliába vágyik, a brit sajtó biztos jelnek vette, hogy az ősz elején rendezett FIFA Best gála után Zidane még néhány napra Londonban maradt, „hogy tárgyaljon a jövőjéről”. A jelek szerint a (nem is annyira) jól értesültek tévedtek. Miután José Mourinhóval a Manchester United nem szerepelt a Ferguson-éra hagyományaihoz méltón, s elég gyorsan kiderült, hogy a játékosok és a menedzser, vagy még konkrétabban a Mourinho–Pogba ellentét nem tesz jót a csapatnak, még inkább felerősödtek a hangok: Zidane az Old Traffordra készül.

Az ügy elült. Az utóbbi hetekben Zidane neve a Real Madrid edzőváltása miatt forgott, mégiscsak az ő helyére került az azóta menesztett Julen Lopetegui a csapathoz, nem beszélve arról, hogy a héten véglegesített Santiago Hernán Solari nem csupán „Zizou” játékostársa volt, de ő is a fiókcsapattól, a Castillától került a Real Madrid élére, így a nyomába lépett. Ketten kiváló kapcsolatban vannak egymással, Solari szerint Zidane minden idők legelegánsabb futballistája, de ennél is fontosabb, hogy egy ideig együtt is dolgoztak, az argentin volt a francia segítője.

Némi vad gondolattársítással még azt is elképzelhetjük, hogy tavasszal ellenfélként néznek majd szembe – persze, ehhez legalább két lépcsőfokot meg kellene mászni. Az egyik, hogy a Madrid a Bajnokok Ligájában összekerüljön, például, a Bayern Münchennel. Ehhez kapcsolódóan a másik az, hogy Zidane addig valóban átvegye a Bayernt, ahogyan azt a spanyol és a német sajtó rebesgeti. A müncheni Tageszeitung tudni véli, hogy minden zengzetes nyilatkozat ellenére a rekorderbajnok klub keresi Niko Kovac utódát, s a vezetők már fel is vették a kapcsolatot Zinedine Zidane-nal, ráadásul a Borussia Dortmund elleni rangadó előtt. Azóta pedig még inkább elmélyült a válság.

Konkrétum egyelőre nincs, de annál több a találgatás. Zidane – legalábbis a hozzá közel állók szerint – legszívesebben Angliában dolgozna, függetlenül attól, hogy nem tud igazán jól angolul. Igaz, ez nem volt akadály korábban néhány olasz edző esetében sem a Premier League-ben. Nyelvi korlátai Münchenben is lennének, ellentétben vele a spanyol anyanyelvű Pep Guardiola és az olasz Carlo Ancelotti is kommunikált angolul. Nyelvi szempontból a legegyszerűbb (már a spanyol és az olasz liga mellett) egy francia csapat irányításának elvállalása lenne, alkalmasint ez csak a Paris Saint-Germain lehet, ahol a német Thomas Tuchel sorsát a hátralévő két Bajnokok Ligája-csoportmeccs döntheti el.