Sport

Elhalasztották a pótselejtezőt, szerződést bonthatnak a légiósok

A FIFA két fontos döntést hozott az elmúlt 24 órában az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdésekben.

Az egyik, hogy helyt adott az Ukrán Labdarúgó-szövetség kérésének, és elhalasztotta az eredetileg március 24-re kiírt Skócia–Ukrajna világbajnoki pótselejtezőt, ehhez egyébként előzetesen a skót szövetség, az FA gálánsan hozzájárult. Ezzel kapcsolatban az is nyilvánvaló, hogy március 29-én nem rendezik meg Cardiffban vagy Bécsben az A jelű minicsoport döntőjét, hiszen a walesi vagy az osztrák válogatottnak nem lesz ellenfele. Egyelőre az elhalasztott mérkőzésnek még nincsen új időpontja, sajtóhírek szerint a legvalószínűbb új dátum egy júniusi.

Így a tervezettnél később alakul csak ki a november-decemberi katari vb európai indulóinak mezőnye. Ugyancsak rendelkezett a FIFA arról, hogy az orosz és ukrán klubokban szereplő légiósoknak lehetőséget ad arra, hogy – hacsak nem egyeznek meg másban klubjukkal – felfüggesszék szerződésüket az adott ország bajnoki zárásáig. Ez Ukrajnában és Oroszországban is június 30.

Ezek a játékosok szerződésen kívülinek számítanak, így a kapcsolódó szabályok szerint annak ellenére is leigazolhatók egy másik ország bajnokságába, hogy ott nincsen átigazolási időszak. Az ilyen típusú „kölcsönvételre” a kluboknak – amelybe értelmezésünk szerint akár a magyar egyesületek is beletartozhatnak – április 7-ig van lehetőségük. Mindegyik klub legfeljebb két játékossal erősíthet ilyen módon. Az ukrán ligában a Sahtar Donyecknek tíz, legalább hétmillió euróra taksált játékosa van. Az orosz bajnokságban – amely egyébként egyelőre folyik, alkalmasint ezért van értelme annak a kitételnek, hogy a klub és a játékos megállapodhat a maradásról március 10-ig.

A szentpétervári Zenit rendelkezik a legdrágább futballistákkal, öt dél-amerikai játékosának is meghaladja a piaci értéke a 15 millió eurót. Most ingyen kölcsönvehetők, mindössze a fizetésüket kell folyósítani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarokat is emlegetik az oroszok kizárása kapcsán

ĀA háború miatti szankciók egyike alapján – mint az már a hét elején kiderült – a FIFA egyebek mellett kizárta az orosz férfi labdarúgó-válogatottat a világbajnoki selejtezőkből, konkrétan az európai zóna pótselejtezőjébő