Sport

Rasovszky Kristóf a Lupa-tavon a hideg vízben is megvédené bajnoki címét öt kilométeren

Vizes Európa-bajnokság

Ma a nyílt vízi úszók is megkezdik küzdelmeiket a budakalászi Lupa-tavon. Rasovszky Kristóf szeretné megvédeni a címét a rövidebb távon.

A hirtelen jött meleg kedvezett Európa legjobbjainak, a tó vize a hét elejei 13 fokról 17-re melegedett. Ez ugyan a strandolókat nem csábítja úszásra, de ahogy Gellért Gábor szakági szövetségi kapitány mondta: „A szabadtéri úszók nagyon kemények.” A szabályok szerint 16 fok vízhőmérséklet felett már lehet versenyeket rendezni – az úszók neoprén ruhákban rajtolhatnak – , így semmi akadálya a budakalászi csatának.

„A válogatottak már edzettek a Lupa-tavon, a pálya és a víz is megfelelő – magyarázta Gellért. – Ebben a szakágban nem lehet papírformáról beszélni, mert a körülmények jelentősen befolyásolhatják az eredményeket. Rasovszky Kristóftól öt és tíz kilométeren is érmet várunk, s Olasz Anna és Székelyi Dániel is az élmezőnyben végezhet.”

A Duna Arénában a szinkronúszók folytatták versenyzésüket, a párosok szabadgyakorlatának selejtezőjében a Farkas Linda, Hungler Szabina duó a 17. lett, nem jutott a 12-es döntőbe. A magyar kettős 75,0667 pontot kapott kűrjére, ezzel a 20 párost felvonultató mezőnyből a litvánokat, a bolgárokat és a finneket előzte meg.

Kapcsolódó írásaink