Sport

A Gondoskodás Napja

Érdekes kezdeményezésről adott hírt július utolsó napjával kapcsolatban a Ferencvárosi Torna Club.

A Gondoskodás Napja
Öt éve indította útjára Gondoskodás Napja kezdeményezését az FTC és a MOB Mező Ferenc Sportbizottság, ezt most egész Európára kiterjesztenék
Fotó: Facebook

Az egyesület közleménye emlékeztet arra, hogy „öt éve indította útjára Gondoskodás Napja kezdeményezését az FTC és a MOB Mező Ferenc Sportbizottság. Most uniós támogatásnak és nemzetközi hírű külföldi sportklubok együttműködésének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy kiterjesszük a programot és meghirdessük a Gondoskodás Európai Napját.

A két sportszervezet, az FTC és a MOB Mező Ferenc Sportbizottság 2015-ben fordult először felhívással a magyar sport szereplőihez. Javasoltuk, hogy minden év július utolsó napján a hazai sportszervezetek mérjék fel, miként segíthetik egykori versenyzőik sorsát.

Most több európai sportegyesülettel közösen tehetünk az élsportolók civil életre történő felkészítéséért, mely nem csak hazánkban, hanem világszerte létező probléma és megoldandó feladat - áll a közleményben.

A Gondoskodás Európai Napja projekt keretein belül rendszeresen bemutatják olyan egykori élsportolók inspiráló történetét, akik a civil életben is sikereket értek el.

Megtartották az FTC Karrier Napot, mely rávilágított a versenyzők élsport utáni életében jelentkező kihívásokra.

Hozzátették, hogy létrehoztak egy, az Emberi Erőforrások Minisztériumával közös nemzeti munkacsoportot, melyben megfogalmazhatjuk tartós megoldási javaslatainkat a hazai sportirányítás felé.

Emellett több kampányfilmet is készítettek, melyben korábbi világklasszisok (Pádár Ildikó, Bácsi Péter, Hajnal Tamás és Madaras Norbert) hívják fel a figyelmet arra, hogy nem mindenki helyezkedhet el a sportágazatban pályafutásuk befejeztével, cél azonban, hogy társadalmi beilleszkedésüket segítsük.

Idén, a Gondoskodás Napján az élsportolói pályafutás és a civil életre való felkészülés sorsfordító élethelyzeteit bemutató kisfilmekkel jelentkeznek, melyeket Mizsér Attila öttusázó olimpiai bajnok és vállalati tréner közreműködésével készült el.

A Ferencvárosi TC szerint közös felelősségünk, hogy bajnokaink a társadalom hasznos tagjai maradjanak a visszavonulásukat követő évtizedekben is. Mentális felkészültség, pénzügyi ismeretek és piacképes tudás birtokában megelőzhetőek látványos kudarcaik a civil életben.

Rossz példák és tragédiák elriasztják a szülők nagy részét attól, hogy az élsport felé tereljék gyermekeiket. Sok fiatalt veszítünk el, akik a későbbiekben nemzetközi eredményeket érhetnének el, vagy támogatóként, szurkolóként, szülőként a ágazat fontos szereplőjévé válhatnának.

A Ferencvárosi Torna Club, mint a változást kezdeményező sportszervezet, úgy gondolja, hogy a probléma összetett és rendszerszinten kezelendő, a megoldás kizárólag összefogással és az elképzelések egyeztetésével található meg.

Az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának társfinanszírozásával megvalósuló nemzetközi projekt lehetőséget teremt számunkra, hogy kezdeményezésünk mind hazai, mind európai szinten figyelmet kapjon.
Legyen július 31. mostantól a Gondoskodás Európai Napja! - zárul az FTC közleménye.

Kapcsolódó írásaink