Sport

A csalás árnyéka vetült a Ferrari tavalyi motorjára

Forma–1. Hiába készült el határidőre a vietnami pálya, a koronavírus miatt elmaradhat a futam

Bajban az idei Forma–1-es szezon. A koronavírus-járvány veszélyezteti a március 15-i idénynyitó melbourne-i és az április 5-i vietnami futamot, az április 19-i Kínai Nagydíjat pedig már korábban törölték. Eközben a Ferrari tavalyi motorjait újra megvizsgálták és mivel az eredmény sub rosa maradt, csalással vádolják az istállót a  csapatok.

A csalás árnyéka vetült a Ferrari tavalyi motorjára
A Scuderia Ferrari bázisa Olaszország, a csapat munkatársai között is sok az olasz
Fotó: AFP

Egyre több a kérdőjel a For-ma–1-es világbajnokság futamainak megrendezésével kapcsolatban. A koronavírus-járvány legjobban az olasz csapatokat, a Ferrarit és az idei szezonban a Torro Rossót felváltó AlphaTaurit, valamint a gumibeszállító Pirellit érinti. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto garanciát kért a költséges ausztrá­liai utazás előtt, hogy ha megérkeznek Melbourne-be, akkor nem zárják őket karanténba. Emiatt az olasz székhelyű csapatok munkatársai közül többen már a barcelonai tesztre sem mertek elutazni.

Veszélybe került az első alkalommal megrendezésre kerülő Vietnami Nagydíj is, mert az ázsiai ország kormánya bejelentette, a koronavírus miatt az olasz állampolgárok vízummentességét felfüggesztette, továbbá minden Olaszországból érkező utazóra 14 napos orvosi karan­tén vár. Így hiába készült el a korszerű hanoi versenypálya, nem biztos, hogy idén lesz rajta Forma–1-es futam április 5-én. Tegnap a bahreini kormány is hasonló intézkedéseket tett. A csapatvezetők pénteken tárgyalnak a megoldásról.

A Ferrari vezetőinek a feje azonban nemcsak emiatt fáj, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) újra megvizsgálta az olasz istálló 2019-es motorjait. Meglepetésre a vizsgálat eredményét nem közölte a FIA: „Alapos technikai vizsgálatok után, amelyek a Scuderia Ferrari Formula–1-es erőforrásának elemzését foglalták maguk­ba, egyezségre jutott a csapattal. A megállapodás részletei a felek között maradnak.”

Ez joggal háborította fel a rivális csapatok vezetőit, akik szerint ha a Ferrari betartotta volna a szabályokat, akkor ezt most közölték volna, és titkos paktumot emlegetnek. Éppen ezért a FIA-hoz fordulnak, és követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a vizsgálat eredményét.

Közben az olasz média árulást gyanít, az istálló belső embere „árulkodhatott” a csalásról. Mindenesetre az sokatmondó, hogy Vettelék a barcelonai teszteken nem ijesztgették eredményeikkel az ellenfeleket. Sőt, Mattia Binotto a napokban arról nyilatkozott, hogy ha a szezon elején túl nagy lesz a lemaradásuk a Mercedeshez és a Red Bullhoz képeset, akkor ejtik ezt az idényt, és elkezdik a fejlesztéseket 2021-re. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom