Sport

Bánhidi Bence, Bóka Bendegúz – a csapatunk két legjobbja

Magyar számvetés

A házigazda svéd válogatott a középdöntő záró fordulójában 32–25-re legyőzte az izlandi együtteset, így a magyar válogatott csak az ötödik lett középdöntős csoportjában a férfi kézilabda Európa-bajnokságon Malmőben, vagyis az összesítésben a kilencedik helyen végzett, s nem jutott ki az áprilisi olimpiai selejtezőtornára.

A statisztikákból kiderül, hogy a mieink közül a beálló Bánhidi Bence volt a legeredményesebb: 42 lövésből 32 gólt szerzett és a védekezésben is kulcsfigura volt. Balogh Zsolt 48 kísérletből 28-szor volt eredményes, büntetőből 16/12 a mérlege, és a magyarok közül ő adta a legtöbb, 19 gólpasszt. A leghatékonyabban Bóka Bendegúz célzott, a Balatonfüred balszélsője 16 góllal, és csupán egy rontott lövéssel zárta a tornát. Csapatunk összesen 347 támadást vezetett, és 306 lövésből 176 gólt dobott, ami 58 százalékos hatékonyság.

A kapusok közül Mikler Roland 211 lövésből 63-at védett ki, Székely Márton 48-ból tízet hárított. A legjobb kapus (eddig) a spanyol Gonzalo Pérez de Vargas és a német Johannes Bitter 35 százalékkal. A malmői középdöntős csoport végeredménye: 1. Norvégia 10 pont, 2. Szlovénia 6, 3. Portugália 4, 4. Svédország 4, 5. Magyarország 4, 6. Izland 2, azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény, majd a jobb gólkülönbség rangsorolt.