Sport

Udvariatlan vendégek lennének Bánhidiék ma este Malmőben

Kézilabda-Eb. Egyre közelebb kerül a magyar férfiválogatott Tokióhoz

A házigazda svéd válogatott ellen játszik ma este (20.30 óra, tv: Sport1) a magyar csapat a férfi Euró­pa-bajnokság középdöntőjében. Újabb bravúrral együttesünk nagy lépést tehetne az elődöntőbe jutáshoz.

Az elutazás előtti sajtótájékoztatón Mikler Rolanddal beszélgettünk az esélyekről, s akkor azt mondta a magyar férfiválogatott csapatkapitánya, hogy sajnos nagyon távolt kerültek Tokiótól. Hát igen, még a világklasszis kapus sem gondolta volna, hogy a szupererős csoportból tartalékos csapatunk két ponttal bejut a középdöntőbe, ahol ha Szlovénia legyőzése után még egy mérkőzést nyer, jó esélye van kijutni az áprilisi olimpiai selejtezőtornára. „Egy álmunk válhat valóra, ha játszhatnánk a tokiói részvételért” – nyilatkozta Máthé Dominik.

A helyzet kissé bonyolult, a feladat nehéz, de újabb bravúrokkal a cél elérhető. Az Európa-bajnok kijut a tokiói ötkarikás játékokra, a további két legjobban szereplő csapat pedig – a korábban olimpiai kvótát, vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül – ott lehet a selejtezőtornán. A középdöntőben szereplő 12 együttes között öt olyan van, amelynek már biztos a helye a selejtezőtornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország. Így csapatunk riválisai Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország. Ebből a hat válogatottból kellene ötöt megelőznie Bánhiéknak, és a középdöntő második fordulója után úgy tűnik, ehhez már csak egy győzelemre van szükségük.

A bécsi I. csoportban Horvátország már biztosította helyét az elődöntőben, és erre a címvédő Spanyolországnak is minden esélye megvan. Ha a németek végeznek a harmadik helyen – ez lapzártánk után derült ki – akkor a végső összevetésben Ausztria, Fehéroroszország és Csehország is a magyarok mögé kerülhetne.

A malmői középdöntős csoportban a még hibátlan Norvégia lehet az első, a második helyért a magyar együttes is versenyben van amely ma este a pont nélkül álló Svédországgal, szerdán pedig 16 órától – tehát csupán 18 órával később – Portugáliával találkozik. A középdöntő végén pontegyenlőség esetén előbb az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség rangsorol. Így a magyar válogatott esetleges szlovén-izlandi-magyar hármas holtversenyből is jól jöhet ki ki, ami az olimpiai selejtezőtornára jutás szempontjából azért fontos, mert Szlovénia, Portugália és Izland közül legalább kettőt meg kell csapatunknak előznie.

Középdöntő, a II. csoport mai programja: Portugália-Szlovénia 16., Norvégia-Izland 18.15, Magyarország-Svédország 20.30.

Kapcsolódó írásaink