Sport

Nem volt magányos a futó

Ultrafutás. Nick Butter bizonyította: a cél érdekében nincs lehetetlen

Légy bátor, két kézzel ragadd meg álmaid, s ne engedd el, amíg nem teljesülnek – vallja a brit Nick Butter, aki az elmúlt esztendő legmeghökkentőbb tettét hajtotta végre, a Föld minden országában lefutotta a 42 195 méteres maratoni távot.

Nem volt magányos a futó
Nick Butter legyőzte önmagát
Fotó: Facebook

A harmincéves ultramaraton-futó Nick Butter elhatározta, hogy a világ minden országában lefutja a maratont, ezzel akarta felhívni a figyelmet a prosztatarákra, amivel a barátja is küzdött. Nem mindennapi vállalkozása 2018 januárjában kezdődött Kanadában, és 674 napig alatt 196 országban hivatalosan 196 maratont futott, hetente általában kétszer tejesítette a több mint 42 kilométeres távot. A korábbi bankár azonban nem kockáztatta a rekordkísérletét, ezért a biztonság kedvéért 211 maratont futott.

Utolsó maratonija, az athéni futása előtt írta a naplójába: „Visszatekintve nagyon nehéz volt, futás közben kutyák támadtak meg, kilencszer kaptam ételmérgezést, autó sodort el, ami miatt eltörött a könyököm. Futottam mínusz huszonöt és plusz ötven fokban is. Nem a hírnévért tettem, hanem mert fel akartam hívni a gyilkos prosztatarákra a figyelmet, ami évente tizenegyezer embert öl meg. Köszönöm mindenkinek a támogatást” – írta Butter, aki több mint 65 ezer fontot gyűjtött a rákos betegek gyógyítására.

A brit bankár futása ezzel nem ért véget, annyira megszerette a maratont, hogy továbbra is rendszeresen akarja teljesíteni. Emellett járja majd az iskolákat, beszámolókat tart a diákoknak kalandos futásairól, s elmondja a fiataloknak: „Sokan azt mondják, a futás egyéni sport, pedig a világ országaiban azt tapasztaltam, a futók közössége a legnagyobb csapatsport.”

Kapcsolódó írásaink