Sport

Paris a Stelvio lejtőjének a királya

Alpesi sí. Csak Lindsey Vonn áll Mikaela Shiffrin előtt a világkupa-győzelmek örökranglistáján

Sok magyarázatot nem talál rá ő maga sem, de a férfi alpesi sízők közül az olasz Dominik Paris dominálja a bormiói sípályát. A világkupa-sorozatban most szombaton is ő nyerte a lesiklást. Ez a hatodik elsősége a Stelvión, ahol 1985 óra rendeznek világkupát. A nők hétvégi lienzi futamain az amerikai Mikaela Schiffrin duplázott.

Paris a Stelvio lejtőjének a királya
Zsinórban negyedszer nyert Bormióban lesiklóvilágkupa-futamot Dominik Paris
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Vicces, mennyire nem találta a szavakat a 30 éves olasz Dominik Paris az Eurosport riporterének kíváncsiskodására a 2250 méter magasan lévő rajthelynél a szombati lesiklóverseny előtt. Pedig egyszerű volt a kérdés, miként lehet, hogy ezen a pályán szinte legyőzhetetlen. Végül megegyeztek abban, hogy ez a rettentően hosszú (3250 méter) és gyors, ámde huplis pálya pont olyan, amelyen az ő erőteljes, dinamikus stílusa kifizetődik. Kicsivel később be is mutatta. Pénteki győzelmét követően (ez a verseny a törölt Val Gardena-i futam pótlása) szombaton is tönkreverte a mezőnyt, s már az ötödik lesikló-vk-elsőségét aratta itt (tavaly hozzátette a szuper-óriásműlesikló-győzelmet is). Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy mostantól öt bormiói felvonófülke „hordja” a nevét és fényképét.

A meredek, három ugratóval nehezített pályával nem mindenkinek volt szerencséje, többen buktak, közülük a 2015-ös szuper-G-világbajnok Hannes Reichelt meglehetősen szerencsétlenül csapódott a védőhálóba – mentőhelikopterrel kellett a sondalói kórházba vinni. Paris a lesiklógyőzelmével átvette az összetettben és szakági vk-ban a vezetést. Ezen tegnap az idén először rendezett kombináció annyiban rontott, hogy az összetett elsőséget az e számban a francia Alexis Pinturault mögött második norvég Aleksander Aamodt Kilde elhappolta tőle.

A nők a hétvégén óriás-műlesiklásban és műlesiklásban versenyeztek az ausztriai Lienzben. A két futam sztárja a 24 éves amerikai Mikaela Shiffrin volt, akire serkentően hatott családtagjainak megérkezése. A hullámvölgyből (Courchevelben csak 17. volt) úgy jött ki, mintha sose sízett volna pocsékul. Szombaton megnyerte az óriás-műlesiklást, ráadásul mindkét futamban ő volt a leggyorsabb. Vasárnap pedig kedvenc számában, a műlesiklásban ment két legjobb időt, s nyert fölényesen. Ezzel már a 64. világkupa-győzelménél tart, aminél jobbat a női örökranglistán egyedül a honfitárs Lindsey Vonn (82 elsőség) tud felmutatni. Értelemszerűen Shiffrin vezeti az idei összetett és műlesikló-vk-pontversenyt, óriás-műlesiklásban az olasz Brignone mögött második.