Sport

Elhunyt Szívós István

Életének 72. évében elhunyt Szívós István világ- és olimpiai bajnok vízilabdázó. A két méter magas játékos hatalmas lelki teherrel pólózott, mert édesapja, a világ egyik legjobb vízilabdázója, a kétszeres olimpiai bajnok nagyon magasra állította
a családi mércét.

Elhunyt Szívós István
Szívós István
Fotó: MH

A kiváló adottságú és tehetségű játékos 18 évesen mutatkozott be a válogatottban, négy olimpián vett részt, és mind a négyszer érmes lett. A montreali bajnoki cím mellett az 1972-es müncheni olimpián ezüst-, az 1968-as mexikóvárosi és az 1980-as moszkvai nyári játékokon pedig bronzérmet nyert a csapattal.

Szívós István tizenkét évesen a Ferencvárosban kezdett vízilabdázni, s 1968-ig a klub játékosa volt, csapatával két bajnoki (1965, 1968) és három kupagyőzelmet (1964, 1965, 1967) szerzett. Egyetemi tanulmányai miatt 1968-ban az Orvosegyetem SC játékosa lett. A csapattal összesen hét bajnoki címet (1969–1974, 1978), két kupagyőzelmet (1970, 1974) és két BEK-győzelmet (1973, 1978) ünnepelhetett.

Szeretett klubja, az FTC vízilabda csapatának edzője, majd 1991 és 1998 között az egyesület sikeres ügyvezető elnöke lett: vezetése alatt a fradisták huszonegy bajnokságot nyertek, a futballcsapat pedig bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Sikerei ellenére igaz­ságtalanul támadták, ezért az elnöki tisztségről lemondott. Fogorvosként praktizált, de a pólótól nem tudott elszakadni, az utóbbi években a Központi Sportiskola vízilabda-szakosztályának elnöke volt. Hetvenedik születésnapján elmondta, teljes életet élt, boldog évei vannak a KSI-ben és családja körében egyaránt. Hozzátette, az egyetlen hiányérzete, hogy fia, Márton nem lehetett tagja az olimpiai bajnok válogatottnak, noha sokak szerint helye lett volna az együttesben. S amikor megkérdezték, mire vágyik, azt felelte, nyugalomra.

Nyugodjék békében a pólókirály!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom