Sport

Nyereséges üzlet a nemzetközi doppingellenes harc

Háromszázötvenezer mintavétel

A Magyar Antidopping Csoport hírlevélben tette közzé a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tavalyi éves jelentését. Eszerint csaknem hét százalékkal nőtt a vizsgálatok száma, elérte a 350 ezret. Különösen a vérvétel arányát növelték (19,1 százalékkal), de a versenyek utáni komplex vér-vizelet elemzések is hangsúlyosak lettek.

Mindezek ellenére csökkent a pozitív minták száma. Ám a lebukottak (4596 fő) nincsenek kevesen. A használt szerek közt újra megjelent a növekedési hormon, illetve az ezt felszabadító hormonok (GHRF) is népszerűek, kicsit csökkentek viszont a vörösvértestek képződését segítő EPO-val való lebukások. A WADA a doppingellenes szervezetek döntései közül 2328-at vizsgált felül, és tizennyolc ügyet a Nemzetközi Sportbíróságra vitt. A pénzügyi adatok azt mutatják, hogy a WADA 2017-től megszűnt veszteséges lenni, tavaly hárommillió dollár (928 millió forint) nyeresége volt, a bevételei felét, 16 millió dollárt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól szerezte.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom