Sport

Akár a jó bor

Kosárlabda. A harmincnégy éves Pau Gasol volt az egyik, a harminckilenc éves Luis Scola pedig a másik győztes csapat legjobbja a világbajnoki elődöntőben

Óriási küzdelemben, két hosszabbítás után, de a spanyol férfi kosárlabda-válogatott megtette az utolsó lépést a döntőig vezető úton a kínai világbajnokságon. A La Roja (a Vörös) ellenfele az argentin csapat lesz a vasárnapi végjátékban.

Akár a jó bor
Luis Scola ismét elkápráztatta a világot játékával. Ezúttal a francia Rudy Gobert-rel szemben nyer csatát a labdáért
Fotó: AFP/Greg Baker

Marc Gasol 2006-ban tagja volt az eddigi egyetlen világbajnok spanyol kosárlabda-válogatottnak, akkor még a bátyjával, Pauval együtt, még ha utóbbi a görögök elleni – amúgy díszmenetben megnyert – 70–47-es döntőben sérülése miatt nem is játszott. Az ifjabbik Gasol fiú mindent megnyert, amit egy európai kosaras megnyerhet (volt a vb-elsőségen kívül többször Európa-bajnok és az NBA bajnoka, sőt olimpiai érmes is), de az első vb-döntőjében nem ő vitte a prímet, Navarro, Garbajosa és Jiménez voltak a vezérek. Ellenben most a vállán vitte be a csapatot az ausztrálok elleni meccsen a döntőbe. A Toronto Raptors 216 centi magas, 34 éves játékosa az elődöntőben 33 pontot szórt. Hozzá hasonlóan pazar teljesítményt nyújtott a másik NBA-sztár, Ricky Rubio is, a Phoenix Suns játékosa, aki 12 asszisztja mellett 19 pontot ért el. Nagy érdemei vannak a sikerben Sergio Llullnak, a Real Madrid dobóhátvédjének, aki különösen a két hosszabbításban remekelt. Maga a tény, hogy két hosszabbításra is szükség volt, jelzi, hogy az ausztrálok nagyon felszívták magukat, életük nagy lehetőségét érezve.

Amikor az óra 39 perc 51,3 másodpercet mutatott, vezettek egy ponttal. Ám Andrew Bogut szabálytalansága után Marc Gasol kettőt dobhatott, és a spanyolok 71–70-re fordítottak. De alig több mint nyolc másodperc elég volt (lett volna?) egy újabb csavarra: Patty Mills is dobhatott két büntetőt. Csak egyet küldött a kosárba: 71–71. A San Antonio Spurs játékosának a legrosszabbkor remegett meg a keze, 34 pontjával egyébként ő volt a mérkőzés legeredményesebb szereplője. Az első hosszabbítás végén Gasol feje újra hidegebb maradt, mint a torontói időjárás télen – megint beszórta mind a kettőt, életben maradtak a spanyol remények. A második hosszabbítás már a Vörösé volt, a rendes játékidő nagy részében vezető ausztrálok elfáradtak, Sergio Llull ellenben úgy csinált, mintha csak arra várt volna, hogy eljöjjön az ő ideje. Akkor szórt be két hárompontost, amikor arra a legnagyobb szükség volt, 95–88-ra (22–21, 10–16, 19–18, 20–16, 9–9, 15–8) nyertek végül a spanyolok.

A másik ágon a franciák az argentinokkal tusakodtak. Szó szerint, mert szinte végig a dél-amerikaiak vezettek, veterán játékosuk, a korábban az NBA-ben, most a kínai bajnokságban szereplő, immár a 40. évében járó Luis Scola 28 pontja mellett 13 lepattanót szerzett. A vége 14 pontos argentin siker: 80–66 (21–18, 18–14, 21–16, 20–18). A francia sportnapilap szerint elsősorban két faktorral nem bírtak az övéi: az argentinok agresszív játékával és Scola tehetségével. A világbajnokságok történetében eddig négyszer játszott egymással e két válogatott – mindannyiszor a dél-amerikaiak győztek. A harmincnégy éves Pau Gasol volt az egyik győztes, a 39 éves Luis Scola a másik legjobb a világbajnoki elődöntőben. Minél „öregebbek”, annál jobbak, mint a jó bor?A harmadik helyért vívott találkozót és a döntőt egyaránt vasárnap játsszák Kínában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom