Sport

A Műkorcsolya Hírességek Csarnokának legnagyobb csillaga a sportért él

Irina Rodnyina hetvenéves

Ma ünnepli 70. születésnapját Irina Rodnyina (képünkön), aki páros műkorcsolyázásban 1969 és 1980 között megszakítás nélkül tíz-tíz világ- és Európa-bajnokságot, valamint három olimpiát nyert – két partnerrel.

A Műkorcsolya Hírességek Csarnokának legnagyobb csillaga a sportért él
Irina Rodnyina
Fotó: MH

A moszkvai kislány beteges gyerek volt, tizenegyszer kapott tüdőgyulladást, a szabadtéri sportot az orvosai javasolták a szüleinek, akik korcsolyát vásároltak neki. A tehetséges lány 13 évesen került a CSZKA Moszkva sportiskolájába, és egy évvel később kapta párul Alekszej Ulanovot, akivel első vb-aranyukat húszéves korában nyerte. Sikerszériájuknak és kis híján Rodnyina karrierjének az vetett véget, hogy Ulanov beleszeretett az ellenfél páros tagjába, Ludmilla Szmirnovába. A pár nélkül maradt műkorcsolyázónő a visszavonulást fontolgatta, de edzője, a legendás Sztanyiszlav Zsuk bemutatta neki Alekszandr Zajcevet, akivel korábbi párjánál is eredményesebbnek bizonyult. Számos különleges sztori kapcsolódik a nevéhez: volt vb, amit úgy nyertek meg, hogy előző nap agyrázkódással kórházban volt, akadt vb, amelyen a kűrjük alatt (egy pozsonyi technikus politikai tiltakozásából) leállt a zene, és ők a döbbent csendben csodálatos összhangban korcsolyáztak Zajcevvel. Irina Rodnyina pályafutása elismeréséül számos díjat, többek közt Lenin-rendet és az orosz Haza Szolgálatáért érdemrendet kapott. Jelenleg Vlagyimir Putyin elnök sporttanácsadója, parlamenti képviselő. (MK)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom