Sport

A nők legyőzik a férfiakat

Nemzetközösségi játékok. Két aranyéremmel több jut a gyengébb nemnek

Eljött az új éra a nemzetközösségi játékok (Commonwealth Games) életében. A szervezők a 2022-es nemzetközi rendezvény kapcsán büszkén jelentették be: ez lesz az a sportesemény, amelyen a nők több érmet szerezhetnek, mint a férfiak.

Az olimpiai játékokhoz hasonló versenysorozatot 1930-ban rendezték meg először, akkor még brit birodalmi játékok címszó alatt. A név 1954-ben, 1970-ben, majd 1978-ban változott. De az elnevezés csak egy dolog, az eseménysorozat folyamatosan fejlődik, és a Nemzetközösségen belül kifejezetten nagy az ázsiója. A résztvevők száma ötezer körüli, és az 53 tagországon kívül továbbiak is indulhatnak, szám szerint 71-en. Az Egyesült Királyság négy alkotó nemzete külön versenyez, de küldenek válogatottat a brit koronafüggőségek (Guernsey, Jersey, Man-sziget) és sok tengerentúli terület is, mint Niue, Cook-szigetek, Norfolk-sziget. Mindössze hat csapat volt állandó résztvevő: Anglia, Ausztrália, Kanada, Skócia, Új-Zéland és Wales. Eleinte sokkal több férfiszámban avattak bajnokot. Az első, a kanadai Hamiltonban rendezett versenyen a nők egyedül a vizes sportokban indulhattak, miközben a férfiak hat sportágban vetélkedtek. Nem volt ismeretlen a bojkott sem, a legszélesebb körűt ezek közül Margaret Thatcher és kormánya váltotta ki azzal, hogy nem ítélte el az apartheid Dél-Afrikát (59 nemzetből 32 maradt távol).

A BBC tegnap írta meg, hogy a következő nemzetközösségi játékokon Birminghamben új rekord születik: a nők legyőzik a férfiakat, az általuk elérhető aranyérmek száma 135,  kettővel több lesz, mint az erősebb nemé. Bekerült ugyanis a sportágak közé a női T20-krikett. Új a férfi és női strandröplabda és a parapingpong is. Szenvedélyesen támogatjuk a női sportot és a parasportot, ezért örülök, hogy ezt a különleges bejelentést tehettük – mondta Dame Louise Martin, a Commonwealth Games Federation elnöke.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom