Sport

Tizenkét kvótához nem tucatszereplés kell

Kajak–kenu. Tokió lesz a fókuszban a hazai rendezésű világbajnokságon

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba a maximális tokiói kvóta megszerzésében bízik a kajak–kenusok jövő héten, szerda és vasárnap között Szegeden rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságán, amelyre több mint ezren neveztek.

Tizenkét kvótához nem tucatszereplés kell
Hüttner Csaba ezúttal is optimista
Fotó: Sosz.hu

A Magyar Kajak–Kenu Szövetség (MKKSZ) hétfői tájékoztatóján a szakember kiemelte: a 44 fős magyar csapatban kellő erő van ahhoz, hogy a kajakosoknál a hat férfi és hat női, valamint a kenusoknál a három plusz három kvótát megszerezze, de ennek érdekében komoly stratégiai döntéseket kellett meghozni. Emlékeztetett: a tokiói olimpián először indulhat egyesben és párosban akár két egység egy nemzetből, így még inkább előtérbe kerültek a kajakosok, akik 12 kvótát szerezhetnek, kajak négyesben viszont csak a vb-n osztanak kvótákat. „A férfiaknál a négyesben ülők egyes teljesítményük alapján a világ élvonalába tartoznak, most viszont a négyes a cél. A női kajak szakágunk viszont olyan erős, hogy a legjobb egyes versenyzők, mint Kozák Danuta és Kárász Anna, nincsenek is benne a négyesben, hiszen hat–nyolc olyan magyar kajakos van, aki bármilyen körülmények között kvótát tud szerezni” – nyilatkozta.

Hozzátette: a kenusoknál a férfi szakágban nagy kihívás lesz a kvótaszerzés, míg az új olimpiai szakágban, a női kenuban a nemzetközi mezőnyből is kiemelkedő Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros mellett Nagy Bianka képes lehet a harmadik kvóta megszerzésére. Egy héttel a vb-rajt előtt a versenyzők számára ez már a finomhangolás, a formába hozás és a mentális ráhangolás időszaka – hangsúlyozta.

Weisz Róbert, a 12 fős magyar paracsapat szakmai vezetője elmondta: számukra is elsősorban az olimpiai kvóták megszerzése a lényeg, de mivel nagyon erős kerettel készülnek, így az éremszerzés is a célok között szerepel. Schmidt Gábor, a szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának vezetője kiemelte: negyedszer szerepel magyar közönség előtt hazai vb-n a csapat, és ahogy a korábbi eseményeken, úgy ezúttal is több ezrek, illetve tízezrek látogatnak majd ki a Maty-érre szurkolni a jó eredményekért.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom