Sport

Készülhet a vb-re Farkas Petra

Atlétika. A Honvéd tehetséges távolugróját is meglepte a szintteljesítés

Két női távolugrónk is indulhat a dohai atlétikai világbajnokságon, mert az országos bajnokságon 677 centivel győztes Nguyen Anasztázia, s a 672 centis egyéni csúcsot ugró Farkas Petra is teljesítette a vb-szintet. A Honvéd 20 éves versenyzőjét, Farkast a kiugró teljesítményéről kérdeztük.

Készülhet a vb-re Farkas Petra
Az idén harmincegy centit javított legjobbján Farkas Petra
Fotó: Honved.hu

– Gondolta volna a szezon elején, hogy megugorja a 672 centis világbajnoki szintet?

– Hát nem, ezért nem is terveztük edzőmmel, Szenczi Lászlóval a világbajnoki indulást. A fő versenyem a svédországi U23-as Európa-bajnokság volt, amelyen csúcsformában is szerepeltem, mert 655-re javítottam az egyéni rekordomat. Ugyan egy centivel kaptam ki a francia riválisomtól, de az ezüstéremnek is örültem, mert korábban több nemzetközi versenyen egy centivel maradtam le a dobogóról. Mindezek után a felnőtt bajnokság csak ráadás volt, amelyen minden teher nélkül indulhattam.

– Láthatólag nem zavarta meg, hogy felhőszakadás miatt vasárnapról keddre halasztották a távolugrást az ob-n.

– Pedig vasárnap bántott, hogy a kezdés előtt leszakadt az ég, mert jól bemelegítettem. Szerencsére kedden már jó idő volt, s második ugrásommal 669-re javítottam az egyéni csúcsomat. Ez annyira feldobott, hogy utolsóra, még megengedett hátszéllel teljesítettem a világbajnoki szintet.

– Minek köszönheti, hogy ebben az idényben már harmincegy centit javított a legjobbján?

– Januárban igazoltam át a Honvédhoz, ahol jobbak a tárgyi feltételek a felkészüléshez. Fontos volt, hogy betegség és sérülés nem akadályozta a felkészülésemet, mert korábban ezek miatt sokat ki kellett hagynom. Mivel csigolyaív-szakadásom van rendszeresen gyógytornázom, így nem fáj a hátam.

– Mennyire változtatta meg a nyári programját, hogy indulhat a világbajnokságon?

– Jelentősen, így elmarad a hosszabb pihenő, csak egy hétre mehetek el nyaralni. Még számunkra is annyira új a világbajnoki indulásom, hogy edzőmmel majd csak ezután fogjuk kialakítani a felkészülés menetét. Az biztos, hogy a csapatbajnokságon és a szuperliga döntőn indulni fogok. Aztán jöhet október elején a világbajnokság.

Az országos bajnokságon elhalasztott férfi kalapácsvetést Szombathelyen rendezték meg, ahol Halász Bence (Dobó SE) 75,63 méterrel megvédte a címét, Pásztor Bence (ARAK) 73,63-mal második, Rába Dániel (Dobó SE) pedig 73,61-gyel harmadik lett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom