Sport

Kilencven perc, hogy kellemes legyen a máltai túra

Labdarúgó BL-selejtező. Itthon kezd ma a Fradi

Különleges aktussal kezdődött a Ferencváros felkészülése a Valletta FC elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőre: Szergej Rebrov, a csapat vezetőedzője további három évvel meghosszabbította a szerződését.

Ezt mindenképpen a legteljesebb bizalom és a trénerrel szembeni elégedettség jeleként értelmezhetjük, betudhatjuk annak is, hogy amióta Rebrov a klubhoz érkezett, a MOL Vidi elleni Magyar Kupa-párharcon kívül a Fradi minden fontos csatát sikerrel vívott meg. A ma esti ellenfél, a máltai Valletta FC a Ludogo­recnél gyengébb, de egyetlen szempontból veszélyes rivális: minden bizonnyal egyetlen célja lesz, hogy megússza kapott gólok nélkül a budapesti mérkőzést. A Fradi legutóbb 2014-ben, öt éve játszott máltai ellenféllel a nemzetközi porondon, akkor a kinti 1–1 után a Puskás Stadionban 2–1-re nyert.

Az akkori játékosok közül Dibusz Dénes maradt csak hírmondónak. A Valletta, amely május elején tizenegyespárbajban nyerte meg a vele azonos pontszámmal végző Hibernians ellen a bajnoki címet, a tavaly a MOL Vidi ellen jó benyomást keltő, luxemburgi Dudelange ellen mutatkozott be a BL 2019–2020-as selejtezőjében. Az idegenbeli 2–2 után a hazai 1–1-gyel ment tovább. A Dude­-lange elleni második mérkőzésen hat légiós játszott a Vallettában: a brazil Douglas, a dominikai Peña, az argentin Gill és három olasz, Tulimieri, Fontanella és Monticelli.

A siker a legjobb csapatépítő

„A Fradi most egy óriási siker után kifejezetten éhes a következő sikerre, bárki is legyen az ellenfél – nyilatkozta lapunknak Kárpáti Róbert, a Ferencváros férfi labdarúgócsapatának sportpszichiátere. „Ha azzal az elszántsággal, csapategységgel, motiváltsággal állunk fel, mint a Ludogorec ellen, akkor nagy meglepetés nem érhet minket. Óriási mentális erőt ad egy csapatnak, amikor az esélytelenebb pozíciójából sikeresen vív meg egy csatát és ez a „flow” továbbvihet minket a következő ellenfeleken is. Itt most béke van, a közös siker a legjobb csapatépítő. Az új játékosokat a többiek befogadták. Ugyanarra a posztra jelenleg a vezetőedzőnek több lehetősége van választani, és ez egészséges versenyhelyzetet alakított ki a csapatba kerülés érdekében.” A szakember, aki többek közt Szilágyi Áron kardvívó mentális felkészítője is, elmondta még, hogy a kétszeres olimpiai bajnok vívó nagyságát mutatja, hogy a budapesti világbajnokságon az egyéniben elszenvedett kudarca után három nappal már vezéregyénisége és befejező embere volt az egyébként mentálisan nagyon erős, ezüstérmes magyar kardválogatottnak. (ZD)