Sport

Ma már Szilágyi Áronék érmekért párbajozhatnak

Vívó-világbajnokság. A hat magyar vívóból öt továbbjutott a főtáblára

Mind a négy magyar női kardozó, és három férfi tőrvívónk is vívhat a 64-es főtáblán a budapesti világbajnokságon. Ma már a női párbajtőrözők és a férfi kardozók is érmekért küzdenek a Budapesti Olimpiai Központban (BOK).

Jelképes, hogy három napja zajlanak a küzdelmek a budapesti vívó világbajnokságon, azonban csak ma este 18 órakor lesz a megnyitó ünnepség a BOK csarnok legnagyobb termében. A hétfő óta tartó selejtezők után a 118 országból érkezett 1071 vívó többségének befejeződött az egyéni verseny, mert szakáganként és nemenként a 16 kiemelt mellett csak 48 versenyző folytathatja a 64-es főtáblán. Férfi tőrvívásban négyből három magyar induló versenyben maradt: Dósa Dániel, Németh András és Mátyás Bálint is továbbjutott, egyedül Mészáros Tamás búcsúzott. Különösen Dósa vívása volt biztató, mind a hat ellenfelét legyőzte, és csupán hét tust kapott. Szirmai Benedek szakági vezetőedző elmondta, előzetesen azt remélte, hogy Dósa mindenképpen felkerül a főtáblára, és mellette még egy magyar ott lehet a legjobb 64 között, így a három továbbjutással a versenyzők túlteljesítették a várakozását.

A 147 női kardozó közül a világranglistán hetedik Márton Annának és tizenegyedik Pusztai Lizának kiemeltként nem kellett vívnia a szerdai selejtezőben. A csoportszakaszban Katona Renáta és Mikulik Júlia is jól vívott, mindketten öt ellenfelüket győzték le és csak egytől kaptak ki, ezzel pedig közvetlenül felkerültek a főtáblára. „Nagyon örülök, szépen teljesítettek a lányok, a vártnál is jobban. Mikulik csoportja nehezebb volt, Katona pedig hozta a kötelezőket” – foglalta össze a magyarok számára rövid versenyt Gárdos Gábor szakági vezetőedző.

A világbajnokság mától az egyéni versenyek főtáblás küzdelmeivel folytatódik. Először a női párbajtőrözők és a férfi kardozók vívhatnak az érmekért: előbbiben magyar részről Muhari Eszter és Nagy Kinga, utóbbiban Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás lesz érdekelt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom