Sport

Túl nagy falat volt

Kosárlabda. Csak pontosabb játékkal harcolhatta volna ki a magyar női válogatott az olimpiai selejtezőn való indulás jogát a Európa-bajnokságon

Felülmúlta ugyan a várakozásokat a magyar női kosárlabda-válogatott a 37. Európa-bajnokságon, mégis keserűen távozott Belgrádból. Csapatunk két győzelemmel és három vereséggel a 7–8. helyen végzett, és mivel nem került az első hatba, nem vehet részt jövő februárban az olimpiai kvalifikációs selejtezőn.

Túl nagy falat volt
Yvonne Turner jól játszott, de az utolsó két meccsen adós maradt a pontokkal
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott nagyon közel volt a bravúrhoz – a negyeddöntőben csak két ponttal kapott ki az angoloktól –, de elsősorban sorozatos hibái miatt a világbajnoki bronzérmes belga együttestől is vereséget szenvedett (56–72), ezért nem vehet részt jövő feb­ruárban az olimpiai kvalifikációs selejtezőn. „Sok problémánk volt, de kezeltük őket, és újra a nyolc közé kerültünk az Eb-n – nyilatkozta az MTI-nek Székely Norbert szövetségi kapitány. – Erre büszkének kell lennünk. Jó úton járunk, és remélhetőleg Európa legjobbjai közé emelkedünk a következő két-három évben. A fiatalok egyre jobban beépülnek a csapatba, a 20 év alatti Lelik Réka és Pusztai Petra már a felnőttválogatottat erősíti.” Kellenek is a fiatalok, mert ugyan a 31 éves, honosított amerikai Turner Yvonne csapatunk egyik legjobbja volt, de a két helyosztó mérkőzésen csak 11 és 10 pontot dobott.

A csapatkapitány, a belgák ellen 11 pontos Raksányi Krisztina kiemelte, hogy a világ egyik legjobb csapatával szemben maradtak alul. „Gratulálok a belgáknak, és büszke vagyok a saját csapatomra, bejutottunk a legjobb nyolc közé, azt hiszem, ez a helyünk most az európai kosárlabdában. A vége kicsit keserű lett, de idővel az marad meg, hogy ott voltunk a negyeddöntőben” – hangsúlyozta Raksányi.

Szalay Ferenc, a szövetség elnöke az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: a magyar válogatott túlteljesítette a várakozásokat azzal, hogy a hetedik helyen végzett. „Erősebb csapatunk volt, mint gondoltuk, a tervezés ugyanis onnan indult, hogy ha a csoportból továbbjutunk, az már komoly eredmény. Az, hogy első helyen zártunk, már várakozáson felül volt, utána a csapaton látszott, hogy a nemzetközi rutint még meg kell szerezni. A többi csapaton pedig az látszott, hogy megvan már ez a rutinjuk, és ennyivel előttünk vannak. A britek ellen már nagyon komoly volt a tét és a teher, ami lenyomta a lányokat. El kell gondolkodnunk azon, miként tudjuk levenni ezt a terhet a vállukról, mert a közvélemény egy része azt gondolta, hogy azzal, hogy van esélyünk az olimpiai selejtezőre, az már meg is van. Valljuk be, ez nagyon nagy falat lett volna.”

Az előző Európa-bajnoksághoz hasonlóan Franciaország és a címvédő Spanyolország jutott a döntőbe, amely lapzártánk után fejeződött be. A bronzmérkőzésen a házigazda Szerbia 81–55-re nyert a brit csapat ellen.

Kapcsolódó írásaink

Studer Ágnes utolsó gyűrűje

ĀKosárlabda Európa-bajnokság. Volt esélye az utolsó öt percben a rendkívüli lelkierővel küzdő magyar válogatottnak a csodára, de a britek legjobb dobója, Temi Fagbenle ellen nem volt orvosság

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom