Sport

Gönyűn őrzik a Sporting sikeredzőjének emlékét

Labdarúgás. A portugál liga hőskorában kizárólag magyarok nyertek

Az elmúlt években örvendetesen nagy nyilvánosságot kaptak itthon is a második világháború előtt külföldön nagy sikereket elérő, nálunk szinte teljesen elfeledett futballedzők, Weisz Árpádtól Erb­stein Ernőig, Dombi Richárdtól Viola Józsefig.

Gönyűn őrzik a Sporting sikeredzőjének emlékét
Szabó József, a Sporting CP sikeredzője
Fotó: MH

Egy örömteli kezdeményezés kapcsán ma az 1973-ban elhunyt Szabó József kerül fókuszba szülőfalujában, Gönyűn, ahol a lisszaboni Sporting és a az Újpest öregfiúkcsapata vendégeskedik.

Már három éve, születésének 120. évfordulóján emléktáblát kapott a hajdani hatszoros válogatott futballista. Ezúttal a tiszteletére, emlékére rendezett gálamérkőzések bevételéből a helyi utánpótlást támogatja majd a falu.

A gönyűi Szabó József, ha itthon nem is, Portugáliában valóságos legenda. Az FTC-vel 1922-ben Magyar Kupát nyert fedezet a Szombathelyi AK-val túrázott hajdanán Madeirán – ahol aztán olyan előnyös ajánlatot kapott, hogy nem volt szíve visszautasítani. Három évet töltött a Nacional, majd egyet a Marítimo tagjaként, a játék mellett már edzőként is tevékenykedve. 1930-tól 1936-ig az FC Portót, majd 1936–1937-ben a Sporting Bragát dirigálta, majd 1937-ben kezdődött nagy románca a lisszaboni Sportinggal. A zöld-fehéreket három periódusban, összesen tíz idényen át dirigálta, négy bajnoki címet nyert velük, háromszor győzött csapatával a Portugál Kupában. Öt bajnoki elsőségével (egyet nyert a Portóval) és négy kupaelsőségével (abból is nyert egyet a „sárkányokkal”) még a nagyon eredményes portugáliai magyar edzői karból is kiemelkedik.

Ott ugyanis egyetlen más külföldi ország trénerei sem szereztek annyi dicsőséget, mint a magyarok. Az első, ligarendszerű bajnoksággal (1934–1935) kezdődően egészen a második világháború végéig csak magyar edző csapatát avatták bajnokká!

Szabó József, aki az anyaországbeli karrierjét aztán 1965–1966-ban angolai szövetségi kapitányként zárta le a portugáloknál, mindmáig a Sporting CP történetének legsikeresebb edzője.

Kapcsolódó írásaink