Sport

Érdekből nem, csak szívvel lehet többpróbázni

Atlétika. Csúcsjavításával Krizsán Xénia, az MTK versenyzője bekerült a nemzetközi sztárok szűk élmezőnyébe, és kipipálta az olimpiai kvalifikációt is

Remekül kezdte az idényt a többpróbázó Krizsán Xénia, aki Götzisben egyéni rekorddal teljesítette az olimpiai szintet, majd a franciaországi Talence-ban rendezett viadalon hétpróbában 6619 pontos eredményével megjavította Ináncsi Rita 25 évig fennálló országos rekordját (6573 pont). Az MTK 26 éves atlétája jelenleg harmadik a világranglistán.

Érdekből nem, csak szívvel lehet többpróbázni
Krizsán Xénia az élen a hétpróba zárószámában, 800 méteren a tavalyi berlini Eb-n
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Abdulhamid

– A keresztnevét talán a gátfutó Siska Xéniától örökölte?

– Hát, igen, ő adta az ötletet. Szüleim is atletizáltak, így ismerték a fedettpályás világbajnok gátfutó Siska Xéniát. Akkor persze még nem gondolták, hogy én is atléta leszek.

– De nem lett gátfutó. Miért választotta ezt a nehéz, összetett szakágat?

– Mert nem tudtam dönteni, melyik versenyszámot válasszam. Csomádon kezdtem el atletizálni, s amikor 2007-ben gimnazista lettem Pesten, a Honvédhoz igazoltam. Ott Bakai József lett a mesterem, aki aztán még jobban megszerettette velem ezt az összetett versenyszámot. Így lettem többpróbázó…

– Jól döntött? Hiszen az egyéni számok legjobbjai kevesebb edzéssel nagyobb erkölcsi és anyagi elismerésben részesülnek?

– Többpróbázó nem lehet valaki érdekből, mert nem éri meg. Egy világklasszis vágtázó egy versenyen kaphat annyi pénzdíjat, mint mi három nemzetközi viadal összesített eredménye alapján. De amíg egy labdarúgó jövedelmét sem lehet összehasonlítani egy atlétáéval, a mi anyagi megbecsülésünket sem, a sztáratléták keresetével. Többpróbázni csak szívvel lehet…

– Ináncsi Rita országos rekordját javította meg. Ismeri a volt csúcstartót?

– Hát persze, ő Józsi bá’ felesége. Így edzéseken találkoztam vele, s biztató, jó tanácsokkal látott el.

– Miért kellett huszonöt évet várni a csúcsjavításra?

– Ennek több összetevője van. A mi szakágunkban nagyon szűk a hazai élmezőny, éppen a nehézségek és a csekély megbecsülés miatt nagy a lemorzsolódás. Rita pedig magasra tette a mércét, 6573 ponttal egy nagyon erős rekordot állított fel 1994-ben. Ezzel az eredményemmel még napjainkban is az első nyolcban lehet végezni világversenyen.

– Csúcsdöntésekor három szám-ban, 100 m gáton, 200 méteren és gerelyhajításban is megjavította a legjobbját. Ez ragyogó, de miben fejlődhet még?

– Elsősorban távol- és magasugrásban. Távolban 623 centi a legjobbam, magasban pedig csak 182 centi. Az elkövetkező hónapokban azon dolgozunk edzőmmel, Szabó Dezsővel, hogy az ugrószámokban is javítsak.

– Remekül kezdte az idényt, hogyan lehet ezt a csúcsformát átmentenie a világbajnokságra?

– Nem lesz könnyű, mert a nagy meleg miatt csak szeptember végén rendezik a világbajnokságot. A legfontosabb, hogy addig is elkerüljem a sérülést, korábban ilyesmi miatt sokat ki kellett hagynom. A világbajnokságig már csak egyéni számokban versenyzem, a hétvégén a Balaton-bajnokságon indulok, majd kedden a Gyulai Memorialon. Most, hogy ilyen jól sikerült az évem, mindent a világbajnoki felkészülésnek rendelünk alá, nagyszerű lenne 6500 pont fölötti eredményt elérni Dohában is.

Nem csupán jó szlogen a figyelem

„Ránk figyel a világ” szlogennel és Krizsán Xénia fotójával az élen hirdeti az idei Gyulai Memoriál egynapos nemzetközi atlétikai versenyt Székesfehérvár és a Gyulaimemorial.hu oldal. A július 9-i viadalról a sportág berkein belül sokan gondolják, hogy a Gyémánt Liga után az egyik legkomolyabb mezőnyöket és eredményeket hozó rendezvény, amelynek a legfrissebb híre épp az, hogy női 200 méteren találkozik a 400 méteres olimpiai bajnok és a 100 méteres világranglistavezető. Vagyis nagyon nagy futásra van esély! A bahamai Shaunae Miller-Uibo a sportág egyik legnagyobb sztárja. Rióban olimpiai bajnokságot nyert 400 méteren, és Székesfehérváron is már győzött kétszer ezen a távon, legutóbb pazar versenycsúcsot állított föl (49.53 mp). De 200 méteren is kitűnő teljesítményre képes, a legutóbbi két évben ő nyerte a távon a Gyémánt Liga döntőt. Ráadásul elképesztő formában van, két hete minden idők legjobb eredményét futotta a ritkábban rendezett 300 méteres távon (34.41 mp). Ellenfele, az apró termetű elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou a legutóbbi világbajnokságon, Londonban, mindkét sprintszámban ezüstérmet szerzett. Tavaly őt is láthatta már a magyar közönség, akkor 100 méteren győzött. Ezen a távon jelenleg épp ő vezeti a nemzetközi szövetség (IAAF) világranglistáját, de 200 méteren is nagyon erős; kettőjük versenyében akár Veronica Campbell-Brown versenycsúcsa (22.26 mp) is megdőlhet. (MK)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom