Sport

Túlugrotta Will Claye a tizennyolc métert

Atlétika. A biológiailag férfi Caster Semenya jól elverte a világ legjobb női középtávfutóit 800 méteren az egyesült államokbeli Gyémánt Liga-versenyen

Minden idők harmadik legjobb eredményével, 18,14 méterrel győzött az amerikai hármasugró Will Claye az atlétikai viadalon, Long Beach-en.

Túlugrotta Will Claye  a tizennyolc métert
A remek formában versenyző Will Claye fedett pályás győzelme után a szabadtéri világbajnokságon is aranyérmet nyerhet
Fotó: AFP/Antonin Thuillier

A 28 éves fedettpályás világbajnok Will Claye eredményénél csak ketten, a világcsúcstartó brit Jonathan Edwards (18,29, 1995) és honfitársa, Christian Taylor (18,21, 2015) ugrottak ennél nagyobbat. Claye a londoni olimpián két érmet is nyert, távolugrásban harmadik, hármasban pedig második lett, 2017-ben pedig Sacramentóban 17,91 méterre repült. A hétvégi versenyen remek nekifutás után ugrásai szinte tökéletesek voltak, s ha a homokba érkezés után nem könyököl hátra, akkor a világcsúcsot is megjavíthatta volna.

Szintén az Egyesült Államokban rendezett atlétikai Gyémánt Liga-verseny főszereplője az olimpiai bajnok Caster Semenya lett, aki ismét rajthoz állt a női 800 méteren, mert a svájci szövetségi bíróság június 3-án felfüggesztette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, így egyelőre nem köteles betartani a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) női versenyzőkre vonatkozó tesztoszteronszabályozását. A CAS szerint ugyanis Semenyát „biológiai férfiaknak” kell tekinteni, magas tesztoszteronja miatt előnyben van női riválisaival szemben. Nos, ezt a stanfordi viadalon is igazolta, mert a dél-afrikai futó hatalmas fölénnyel, 1:55.70 perces időeredménnyel győzött. „A célom, hogy megvédjem a világbajnoki címemet.
De csak nyolcszáz méteren vagyok hajlandó indulni a vb-n” – nyilatkozta Semenya a verseny után, aki nem biztos, hogy indulhat a világbajnokságon tesztoszteroncsökkentő gyógyszerek nélkül, mivel az IAAF fellebbezett a svájci döntés ellen.

A stanfordi versenyen az amerikai Christian Coleman 100 méteren a világ idei legjobbjával, 9.81 másodperces időeredménnyel nyert, a nők sprinttávján az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lou 11.02-t futott, míg a férfi 400 méter gáton az amerikai Rai Benjamin ugyancsak az év legjobb eredményét érte el 47.61-gyel. Az amerikai viadalnak egy magyar indulója volt: a fedettpályás világbajnok súlylökő Márton Anita 17,46 méterrel csak a kilencedik helyen végzett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom