Sport

Sokáig éljen a VAR Rafael Dudamel kapitány szerint

Labdarúgás. A nagy tornákon új időszámítás kezdődött a videoelemző rendszer bevezetésével – A brazilok hiába szereztek három gólt, csak 0–0-ás döntetlent játszottak

A futball 1863 óta íródó történe­tében talán még egyetlen újítás sem hozott akkora változást, mint a VAR, a videoelemző rendszer alkalmazása. Az év első fele kétségtelenül erről marad emlékezetes, akár a Bajnokok Ligája, akár pedig a Copa América történéseire gondolunk.

Sokáig éljen a VAR Rafael Dudamel kapitány szerint
Ilyen nincs! A brazil Roberto Firmino három meg nem adott gólban is főszereplő volt
Fotó: AFP/AGIF/Thiago Cali

Egy nagyszerű edző azt mondta hajdanán: „Ha gólt szereztél, ne törődj semmivel, fuss ki a világból örömödben!” Manapság muszáj átírni a tanácsot, mondjuk ekképpen: „Ha gólt szereztél, várd meg, ameddig kiderül, hogy nem videóznak!”

Miközben az érdekelt megszólalók dicsérik a VAR-t, és hangsúlyozzák, hogy mégiscsak helyes, ha győz az igazság, a rendszer bevezetése valamit kiölt a futballból. Azt a robbanásszerű örömöt, amit adott esetben a gólszerző csapatának hívei érezhetnek, sokszor az utolsó pillanatokban.

A brazilok a Bahia állambeli Salvadorban – ott, ahol az argentinok kikaptak a kolumbiaiaktól – fogadták a venezuelaiakat a Copa América csoportkörének második fordulójában. Szereztek három gólt, ezekből egyet „csak” a játékvezető, kettőt pedig a VAR annulált.

Tite, az ezúttal ismét aranyzöld mezben játszó brazilok szövetségi kapitánya azt mondta a mérkőzés után, hogy nem hibáztathat senkit az ítéletek miatt, hiszen végső soron az igazság győzött.

Ám venezuelai kollégájának, Rafael Dudamelnek a reakciója sokkal életszerűbb volt: „Köszönjük, VAR! Sokáig éljen a VAR!” Aztán még hozzátette, hogy nem ajándékokat kaptak, hanem érvényre jutott az igazság.

A brazilok egyébként az utóbbi évek Copáin hagyományosan nehezen bírnak a kétségtelenül sokat fejlődött venezuelai csapattal. Az európai közvélemény még mindig a dél-amerikai ranglista kilencedik-tizedik helyére sorolja utóbbiakat, de nem árt felidézni: két éve a junior válogatottja világbajnoki ezüstérmet szerzett, és annak a csapatnak majdnem a fele kerettag a mostani Copa Américán.

A döntetlen ellenére a házigazda brazilok továbbjutása nincs veszélyben, négy ponttal szinte biztosan nem lehet kiesni.

Copa América, A csoport

Peru–Bolívia 3–1, Brazília–Venezuela 0–0.

A csoport állása: 1. Brazília 4 pont, 2. Peru 4, 3. Venezuela 2, 4. Bolívia 2. A Kolumbia–Katar és az Argentína–Paraguay mérkőzés lapzárta után ért véget. Következik: Uruguay–Japán (péntek, 01.00, tv: Sport1).

Kapcsolódó írásaink

A videobíró sem mindenható

ĀLabdarúgás. A Bajnokok Ligája szerdai mérkőzései után két olyan csapat jutott tovább, amely a VAR-rendszer segítsége nélkül nem állt volna jobban ellenfelénél

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom