Sport

Őrizetbe vették Michel Platinit

Labdarúgás. A háromszoros aranylabdás a 2022-es vb helyszínkijelölésével kapcsolatos korrupciós ügybe keveredett

A francia rendőrség őrizetbe vette Michel Platinit, a korábbi háromszoros aranylabdást, az UEFA korábbi elnökét.

Őrizetbe vették Michel Platinit
Michel Platini nagy gondban van
Fotó: AFP/Sebastian Derungs

Francia sajtóforrások szerint az ügyészek a 2022-es vb helyszínének kijelölése során felvetődött korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, Platinit is ezzel kapcsolatban hallgatják ki. A francia sportvezetőt – aki pénteken lesz 64 éves – a francia rendőrség nanterre-i Korrupcióellenes Hivatalába szállították. A kiszivárgott hírek szerint egy 2010-es, néhány nappal a helyszínkijelölés előtt az egykori köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy rezidenciáján Tamim bin Hamad al-Thani katari emír, akkori koronaherceg részvételével tartott megbeszélés adott okot a vizsgálódásra. Ezzel összefüggésben a rendőrség őrizetbe vette Claude Guéant korábbi belügyminisztert és Sophie Diont, a Sarkozy-adminisztráció tekintélyes tanácsadóját is. Platini 2010 őszén előbb szóban az Egyesült Államoknak ígérte a szavazatát, de aztán változtatott, és a végül győztes katariakat támogatta.

Az ázsiai ország a végső szavazáson 14–8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott, vagy tagságát – Platinihoz hasonlóan – felfüggesztették. Platinit 2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Joseph Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltás.

Platini őrizetbe vételének híre pillanatok alatt körbeszaladt a világsajtóban, de egyelőre nem vetődött fel, hogy Katar esetleg elveszítheti rendezési jogát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom